Veel gestelde vragen 18 jaar

Wat moet je regelen als je 18 jaar wordt?

Er zijn een aantal dingen die je moet regelen als je 18 jaar bent geworden. Je moet bijvoorbeeld een zorgverzekering hebben en je geldzaken op orde hebben. Daarnaast zijn er een aantal dingen waar de meeste studenten recht op hebben, zoals zorgtoeslag en studiefinanciering. Wat je allemaal precies moet regelen als je 18 jaar bent geworden vind je terug in onze checklist voor 18-jarigen.

Is een zorgverzekering verplicht?

Iedereen van 18 jaar of ouder moet een (basis) zorgverzekering hebben. Je bent het voordeligste uit wanneer je zelf een zorgverzekering regelt. De zorgverzekering van je ouders overnemen kan ook, maar is vaak duurder. Het regelen van je zorgverzekering kan al 3 maanden voordat je 18 jaar wordt. Dit zijn de meest gekozen zorgverzekeringen onder jongeren en studenten.

Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Heb ik recht op zorgtoeslag?

Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt onder andere af van je inkomen. Doordat het inkomen van de meeste 18-jarigen niet heel hoog is hebben ze gewoon recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag ontvang je niet automatisch als je 18 jaar bent geworden. Lees hier hoe het aanvragen van zorgtoeslag precies werkt.

Hoe vind ik een studentenkamer of huurhuisje?

Wil je graag op jezelf gaan wonen? Dan doe je er goed aan om je in te schrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms. In de meeste studentensteden zijn lange wachtrijen voor een kamer of huurhuis. Wacht dus niet te lang en schrijf je gratis in bij kamersites en woningplatforms.

Hoe voorkom ik schulden als 18-jarige?

Schulden maken nu je 18 jaar bent geworden is makkelijk. Je kunt namelijk geld lenen, kopen op afbetaling en toeslagen laten doorlopen (zonder dat je hier nog recht op hebt). Het is daarom belangrijk dat je jouw financiële verantwoordelijkheid neemt. Koop niks als je er het geld niet voor hebt en zorg voor inkomen. Verandert er iets in je situatie? Geef dit dan direct door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je achteraf toeslagen moet terugbetalen. Heb je schulden? Praat er dan over met je ouders of vrienden en ga ermee aan de slag! Help nodig bij schulden? Ga naar schuldhulpmaatje.nl.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!