Top 10 waar studenten voor sparen

sparen student

Het Nibud heeft dit jaar onderzoek gedaan naar de spaardoelen van jongvolwassenen en hun financiële doelen. Wat blijkt, sparen is voor studenten nog altijd de meest populaire methode om hun doelen te bereiken. Maar waar sparen studenten eigenlijk voor? Wij hebben alle uitslagen van het onderzoek voor je doorgespit en een mooie lijst kunnen maken met de top 10 spaardoelen van studenten.

Top 10 spaardoelen van studenten

1. Geld om leuke dingen te kunnen doen

Niet heel gek dat dit op één staat. Om je studentenleven wat leuker te maken heb je natuurlijk geld nodig.

2. Geld voor onvoorziene uitgaven

Het is goed om een buffer te hebben voor wanneer het financieel even tegen zit. We werden er dan ook blij van toen we dit op plek twee zagen staan in het onderzoeksresultaat.

3. Geld voor grote aankoop

Denk hierbij aan een tv of spelcomputer. Die zijn tegenwoordig zo duur dat ervoor gespaard moet worden.

4. Geld voor een grote reis

Dat sparen voor een grote reis op nummer vier staat bewijst dat veel studenten nog altijd reislustig zijn. Voor veel studenten is het een droom om na hun studie een wereldreis te maken. Reizen tijdens een tussenjaar is ook nog steeds populair.

5. Geld voor kosten kind

Aan het onderzoek deden jongvolwassenen mee van 18 tot 30 jaar. Dit is waarschijnlijk de reden dat je “geld voor kosten kind” in deze top 10 ziet staan. Het is niet echt iets waar studenten mee bezig zijn tijdens hun studie.

6. Afbetalen studieschuld

Het is logisch dat studenten hier voor sparen. Studeren is tegenwoordig erg duur. Dit komt doordat alleen mbo-studenten recht hebben op een basisbeurs. Alle andere studenten moeten nou eenmaal meer lenen bij DUO om hun studie te kunnen betalen. Geld wat je leent bij DUO moet altijd weer terug. Het is dan ook goed dat dit één van de spaardoelen is van studenten!

7. Geld voor inkomstenterugval

Voor veel studenten komt er een moment dat hun studie voor het werk gaat. Bijvoorbeeld omdat al je aandacht opgaat aan het schrijven van je scriptie. Sparen voor dit soort momenten is dan ook geen overbodige luxe als student.

8. Eerder kunnen stoppen met werken

Voor veel studenten is het een droom om snel FIRE (Financially Independent, Retire Early) te zijn. Wie droomt er niet van om financieel onafhankelijk te zijn?

9. Afbetalen schulden/achterstanden

Jongeren zijn bij zorgverzekeraars de grootste groep wanbetalers. Dit betekent dat ze een betalingsachterstand hebben. Het hebben van schulden is ook onder studenten een groeiend probleem. Goed om hier een spaardoel van te maken dus!

10. Geld voor rijbewijs

Het halen van je rijbewijs is erg duur. Dit zal dan ook de reden zijn dat het de afsluiter is van deze top 10. Veel studenten moeten eerst sparen voordat ze de dure rijlessen en toetsen kunnen betalen.

Met deze tips spaar je zelf ook snel meer geld

Wil je zelf aan de slag met je spaardoelen? Dan is het verstandig om een spaarrekening te openen of te kijken naar je opties om te gaan beleggen. Wij raden iedereen aan om een rekening te openen bij een andere bank dan waar je nu een betaalrekening hebt. Dit zorgt ervoor dat je minder snel in de verleiding komt om je geld toch uit te geven. Een start maken met sparen of beleggen kan al met een klein bedrag van bijvoorbeeld 10 euro per maand. Dat lijkt niet veel, maar wanneer je dit voor langere tijd doet kom je snel in de buurt van je spaardoel. Wacht niet langer en regel vandaag je nieuwe spaar- of beleggingsrekening!

SparenRente
Bigbank1,00%Bekijken
Binq0,27% Bekijken
Knab0,00% Bekijken
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!