Tips voor het kiezen van een studenten zorgverzekering

Ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering dan is het belangrijk om allereerst onderscheid te maken tussen je basis- en aanvullende zorgverzekering. De dekking van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde, dit is namelijk zo bepaald door de overheid. Toch is de basiszorgverzekering bij de ene zorgverzekeraar duurder dan bij de ander. Dit komt doordat niet alle zorgverzekeraars dezelfde contracten hebben met o.a. ziekenhuizen, fysiotherapeuten en tandartsen (zo genoemde zorgverleners). Hierdoor kun je dus niet altijd met iedere basiszorgverzekering terecht bij alle zorgverleners, dit kan wel wanneer je kiest voor een basisverzekering met “vrije zorgkeuze”. Maak dus voor jezelf allereerst uit of je kiest voor een “beperkte keuzevrijheid” of “vrije zorgkeuze”. Hecht je geen waarde aan je vaste fysiotherapeut of het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Dan ben je voordeliger uit wanneer je kiest voor een basiszorgverzekering met beperkte keuzevrijheid.

[box type=”info” align=”alignleft” class=”” width=””]Het is zover, je kunt weer overstappen van zorgverzekering. Overstappen kan nog tot 1 januari 2020, dus regel het vandaag nog. Let op! Het kan zijn dat de pagina die je nu bekijkt niet meer helemaal up-to-date is. Benieuwd naar de zorgpremies voor 2020? Bekijk alle zorgpremies hier en stap direct over. [/box]
Is een aanvullende zorgverzekering echt nodig?

Steeds meer studenten kiezen ervoor om geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit komt o.a. omdat de pakketten die zorgverzekeraars aanbieden voor de meeste studenten vaak te compleet zijn. De meeste aanvullende pakketten bieden namelijk een hoop vergoedingen waar studenten nog lang geen gebruik van gaan maken, zoals de griepprik en steunzolen. Er zijn speciale studentenpakketten waar je voor kunt kiezen. Deze aanvullende zorgverzekeringspakketten vergoeden alleen de dingen die voor studenten belangrijk zijn, meestal o.a. tandarts en fysio.

Naast dat je voor een complete aanvullende zorgverzekering kunt kiezen kan je tegenwoordig ook kiezen voor verschillende modules. Deze zijn goedkoper dan een compleet aanvullend pakket, maar zijn vaak weer duurder wanneer je meerdere modules nodig hebt. Modules zijn op het moment erg populair onder studenten. De meest gekozen modules zijn die voor tandzorg en de fysio.

Een aantal modules (aanvullende zorgverzekering) kun je in tegenstelling tot een basisverzekering het gehele jaar door aan- of uitzetten, bij de zorgverzekering van FBTO zijn dit er bijvoorbeeld 3. Het aan- of uitzetten van de overige modules (bij FBTO) doe je tijdens het afsluiten van je basisverzekering. Je kunt er dus voor kiezen om allereerst alleen een basiszorgverzekering af te sluiten en later in het jaar modules aan- of uit te zetten en/of een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit moet je dan niet vergeten te regelen, anders wordt de zorg die je nodig hebt niet vergoed.

Zo bespaar je nog meer op je studenten zorgverzekering

Het vergelijken van verschillende studentenzorgverzekeringen kan je een hoop geld besparen. Om je op weg te helpen hebben we de meest gekozen studenten zorgverzekeringen voor je verzameld in het overzicht hieronder. Naast het vergelijken is het ook altijd nog even handig om te checken of je recht hebt op een collectiviteitskorting, gebruik hiervoor het zoekvenster wanneer je de premie gaat berekenen bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Benieuwd naar alle zorgpremies voor 2018? Bekijk hier alle zorgpremies en stap direct over.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!