Studieschuld terugbetalen aan DUO?

studieschuld terugbetalen

Als student met studiefinanciering bouw je automatisch een schuld op bij DUO. Een deel van deze studieschuld wordt in een aantal gevallen kwijtgescholden, zoals bijvoorbeeld de aanvullende beurs die je hebt ontvangen. Toch blijft er in de meeste situaties een grote studieschuld over. Deze moet je binnen 35 jaar (naar draagkracht) terugbetalen aan DUO.

Wanneer terugbetalen?

Gelukkig, je hoeft je studieschuld niet direct terug te betalen. Wanneer je gestopt bent met je studie omdat je een diploma hebt gehaald of omdat je om een andere reden bent gestopt hoef je de eerste twee jaar nog niks terug te betalen. Dit is een soort adempauze voor oud-studenten. Het terugbetalen van je studieschuld hoeft dus de eerste twee jaar niet, maar mag wel. Mocht je al een baan hebben en goed verdienen is het dan ook zeker aan te raden.

Eerder aflossen, het is voordeliger!

Eerder beginnen met het terugbetalen van je studieschuld is naast slim ook nog eens voordeliger. Wanneer je eerder begint met het terugbetalen van je studieschuld loopt het rentebedrag minder hoog op. Na de adempauze van twee jaar ben je verplicht om af te gaan lossen. Het terugbetalen van je studieschuld gebeurt in maandelijks termijnbedragen, deze zijn bepaald door DUO en in te zien in je account op de website van DUO.

Hoe lang terugbetalen?

Het terugbetalen van je totale studieschuld moet binnen 35 jaar gebeurd zijn. Val je onder de oude studiefinanciering van voor 2018? Dan heb je 15 jaar de tijd om je studieschuld terug te betalen. Heb je studiefinanciering onder zowel het oude als het nieuwe stelsel ontvangen van DUO? Dan kun je er zelf voor kiezen of je binnen 15 jaar of 35 jaar je studieschuld terugbetalen. Deze keuze moet je nog voordat je begint met aflossen van je studieschuld doorgeven aan DUO. Geef je niks door aan DUO dan bepalen zij dat je automatisch onder het oude stelsel valt, dan heb je dus 15 jaar om af te lossen.

Aflosfase soms langer of even niet aflossen

Kun je even niks aflossen? Dan is dat geen probleem, maar dit moet je wel zelf doorgeven aan DUO. Wanneer je er voor kiest om aflosvrije maanden in te zetten moet je deze uiteraard inhalen en wordt je aflosfase verlengd. Wil je wel aflossen, maar even iets minder omdat bijvoorbeeld het inkomen van de partner buiten beschouwing blijft? Ook dat valt te regelen met DUO, hiervoor moet je uiteraard zelf contact opnemen met DUO. Al met al is DUO best flexibel. Wel moet je uiteraard de maanden wanneer je niet betaalt of minder betaalt later inhalen. Neem voor vragen over de termijn van het aflossen van je studieschuld contact op met DUO, bijvoorbeeld via de website van DUO.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!