Studenten mogen drie maanden langer gratis reizen met het ov!

Scholen zijn dicht en studenten krijgen zoveel mogelijk onderwijs op afstand. Dit betekent automatisch dat ze niet tot nauwelijks reizen met het openbaar vervoer. Om deze studenten tegemoet te komen heeft het kabinet besloten dat studenten drie maanden langer gratis mogen reizen met het openbaar vervoer. Deze extra drie maanden gaan in op het moment dat het reisrecht is verlopen. Dit is (in de meeste gevallen) aan het einde van je studie.

Hbo- en universiteitsstudenten kunnen 3 maanden langer gratis reizen

Er is voor gekozen om studenten drie maanden langer kosteloos te laten reizen met het studentenreisproduct omdat er veel vragen van studenten binnenkwamen bij DUO. Veel studenten hebben namelijk gevraagd of het studentenreisproduct voor de periode dat ze er geen gebruik van maken opgespaard kon worden tot na de coronacrisis, wanneer de scholen weer open zijn. Studenten worden hier nu dus met dit besluit in tegemoet gekomen door het kabinet. Alle studenten die een opleiding volgen aan de universiteit of hogeschool hebben straks dus recht op drie maanden extra (gratis) reizen. Dat is hard nodig omdat veel studenten dicht in de buurt komen van hun maximale reisrecht, zeker nu veel studenten een studievertraging gaan oplopen.

De enige voorwaarde is dat je in maart 2020 recht had op het studentenreisproduct en dus gratis mocht reizen met het openbaar vervoer.

Is er ook een regeling voor mbo-studenten?

Volg je een mbo-opleiding? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor het drie maanden langer gratis reizen met het openbaar vervoer. Dit is ook niet nodig want mbo-studenten hebben sowieso recht op het studentenreisproduct tot het einde van hun studie (uitgaand van de normale studieduur), plus drie jaar extra als dit nodig is. De studievertraging die mbo-studenten waarschijnlijk oplopen door de coronacrisis zorgt er dus niet voor dat je aan het maximale reisrecht komt van je studentenreisproduct.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!