Stage lopen in coronatijd, kan dat?

Veel stages liggen op dit moment stil door het coronavirus. Het aantal stageplaatsen is volgens het onderzoeksbureau Intelligence Group zelfs gehalveerd in Nederland. Kan je nog wel stage lopen en is het wel of niet veilig om stage te lopen door het coronavirus? Wij zochten voor je uit wat nog wel en juist niet kan tijdens de coronacrisis.

Mbo-studenten hebben moeite met stage lopen door het coronavirus

Als het op stage lopen aankomt tijdens de coronacrisis lijken de mbo-studenten er het slechtst af te komen. Veel stages gaan vanwege de coronacrisis voor mbo-studenten niet door of zijn afgebroken toen winkels en de horeca moesten sluiten. Dit komt omdat de meeste mbo-studenten stage lopen in contactberoepen. Een contactberoep is een beroep waarbij je in contact komt met je klanten, zoals bijvoorbeeld een kapper en fysiotherapeut. stage lopen in een kapperszaak, de horeca, in de evenementenbranche of als schoonheidsspecialist zit er nu (en waarschijnlijk voorlopig) niet in.

Het grote probleem nu is dat veel stages binnen het mbo gelopen moeten worden aan het einde van de opleiding, tijdens de afstudeerperiode. Voor veel studenten dus extra lastig omdat de stagebeoordeling een onderdeel is van het wel of niet slagen voor hun opleiding. De MBO Raad heeft al gezegd dat diploma’s gewoon gehaald moeten gaan worden. Daarom komen de meeste scholen nu met vervangende opdrachten voor de gemiste stage-uren of er wordt gekeken naar eerder gelopen stages. Hoe deze vervangende opdrachten eruit zien hangt o.a. af van het soort opleiding dat je volgt. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je studiebegeleider.

Toch zijn er ook mbo-studenten die nog wel stage kunnen lopen ondanks de coronacrisis. Denk aan stages in de bouw, metaal- en elektrotechniek en de zorg. Deze stages gaan gewoon door en worden zo nodig coronaproef gemaakt. Want ook tijdens je stage moet je 1,5 meter afstand houden tot elkaar en in de zorg jezelf goed beschermen met de nodige beschermingsmiddelen.

Veel hbo-stages gaan wel gewoon door!

Over het algemeen gaan de meeste hbo-stages gewoon door. Dit komt doordat de meerderheid van alle hbo-stages geen stage is in een contactberoep. Wel zijn er ook voor hbo-studenten verschillende maatregelen genomen zodat het stage lopen veilig kan tijdens de coronacrisis. Heb je vragen over je (aankomende) stage? Neem dan contact op met je studiebegeleider, hij of zijn kan je verder helpen!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!