Een spetterend feest? Denk om je aansprakelijkheid!

Eindelijk 18! Wat een magische leeftijd. Van de ene op de andere dag mag je zelf autorijden, stemmen en een biertje of wijntje bestellen in het café. De wereld ligt aan je voeten en dat moet gevierd worden! De uitnodigingen zijn de deur uit, samen met al jouw vrienden en vriendinnen ga je deze bijzondere mijlpaal eens goed vieren. Nu willen wij de feestvreugde niet bederven, maar het is – voordat je je in het feestgedruis stort – goed om even stil te staan bij alledaagse risico’s.

Thuis, op bezoek of in een openbare gelegenheid zit een ongeluk in een klein hoekje. Een klodder mayonaise belandt tijdens een gala via jouw frietjes op de kostbare jurk van een vriendin of je stoot in al je enthousiasme een telefoon uit een hand. Je raadt het al: scherm kapot. Dat doe je natuurlijk niet expres, maar deze schade kan wel op je verhaald worden. Speciaal voor dit soort ‘incidentjes’ sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af.

Het is in Nederland niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar wel heel verstandig. Met deze verzekering is namelijk niet alleen schade door een onoplettendheid van jezelf – waar je volgens de wet voor aansprakelijk bent – gedekt. Daarnaast valt ook schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een logé of je huisdier onder de dekking. En als tijdens een gezellige ‘VrijMiBo’ of iets te enthousiast verjaardagsfeest in jouw studentenkamer iemand struikelt over een snoer en daarbij gewond raakt, springt je verzekering ook te hulp.

Met een beetje pech lopen de kosten van een schade waar jij aansprakelijk voor bent flink op. Daarom is het goed om te weten dat je met een aansprakelijkheidsverzekering tot wel € 1.000.000,- verzekerd bent. In Nederland, maar óók tijdens je vakantie in het buitenland. Waar je ook gaat, jouw aansprakelijkheid kun je altijd verzekeren.

Belangrijk om te weten is dat niet alle schades gedekt worden door de aansprakelijkheidsverzekering. Heb je spullen als statafels, boxen of een mengpaneel gehuurd voor jouw knalfuif? Gehuurde spullen vallen niet onder de dekking. Ook in het verkeer heb je een andere verzekering nodig. Zo ben je verplicht je scooter of auto minimaal WA te verzekeren voordat je aan het verkeer deelneemt om je eigen aansprakelijkheid te dekken.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!