Nieuwe regels stopzetten studentenreisproduct

Klaar met je studie of een tussenjaar? Dan wist je natuurlijk al dat je naast je studiefinanciering ook je studentenreisproduct moet stopzetten. Maar wist je al dat de regels voor het stopzetten van je studentenreisproduct zijn veranderd sinds 1 januari 2019. Gelukkig zijn de regels in het voordeel van studenten veranderd, hieronder lees je de nieuwe regels voor het stopzetten van je studentenreisproduct

Geen boete meer bij vergeten studentenreisproduct!

De grootste verandering in de regels voor het stopzetten van je studentenreisproduct is dat je geen boete meer krijgt als je niet reist met je studentenreisproduct. Voor 1 januari 2019 kreeg je namelijk een vette boete voor het niet stopzetten van je studentenreisproduct en het maakte hierbij niet uit of je gebruik maakte van het reisproduct of niet. Naast dat je geen boete meer krijgt voor het vergeten stop te zetten van je studentenreisproduct verandert er nog meer, namelijk:

  • De termijn voor het stopzetten van je studentenreisproduct gaat naar de 10e van de maand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering en dus ook je studentenreisproduct. Wacht dus niet te lang met het stopzetten van je reisproduct. Maak je toch gebruik van je ov-chipkaart waar het studentenreisproduct nog op staat dan krijg je een boete.
  • Reis je toch met je studentenreisproduct dan is de boete voor de eerste maand 75 euro per halve maand dat je hem toch gebruikt. Na deze eerste maand ben je 150 euro per halve maand kwijt aan boetes.
  • Je krijgt dus alleen een ov-boete als je met je studentenreisproduct reist, terwijl je er geen recht meer op hebt.
Vergeet niet naar de ophaalautomaat te gaan

Naast het online stopzetten van je studiefinanciering en studentenreisproduct moet je ook na 1 januari 2019 nog steeds naar een ophaalautomaat om het reisproduct van je ov-chipkaart te halen. Doe je dit niet of ben je het vergeten en reis je toch met je ov-chipkaart (met het studentenreisproduct erop) dan krijgt je een ov-boete van minimaal 75 euro automatisch op je deurmat. Hoe je jouw studentenreisproduct van je ov-chipkaart af kunt halen bij de ophaalautomaat lees je hier >Let op, zet je studiefinanciering stop!.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!