18 worden in Rotterdam

Wonen, studeren en 18 jaar worden in Rotterdam is voor sommigen een hele onderneming. Juist daarom hebben wij een overzicht gemaakt voor jongeren en studenten in Rotterdam en omstreken. Want waar kan je terecht voor hulp bij schulden of als je op zoek bent naar een kamer, studio of appartement? Voor antwoorden en hulp kan je als jongere terecht bij verschillende instanties in en rondom Rotterdam.

Checklist voor 18-jarigen Rotterdammers

Als je binnenkort 18 jaar wordt dan komt er als jongvolwassene in Rotterdam een hoop op je af. Zo mag je ineens van alles, maar moet je ook een aantal zaken geregeld hebben. Want als je eenmaal 18 jaar oud bent ben je officieel volwassen en daar horen nou eenmaal verantwoordelijkheden bij. Zo mag je als je 18 jaar bent voor het eerst stemmen, meer werken en abonnementen afsluiten. Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die je moet regelen als je 18 jaar bent geworden. Check hiervoor de checklist 18-jarigen die we online hebben staan of download gratis het informatiepakket 18-jarigen.

Jongerenorganisaties in Rotterdam

De een vindt het prettig om een jongerencentrum binnen te lopen, de ander kiest er voor om contact te zoeken via social media. Er zijn in Rotterdam verschillende plekken waar je terecht kunt met hulpvragen, namelijk:

Jongerenorganisaties Rotterdam
Jongerenloket Rotterdam
JOZ
JIP Rotterdam
Urban Skillsz
Kamersites en woningplatforms

Ben je op zoek naar een kamer, appartement of eerste huurhuisje? Hieronder vind je het meest complete overzicht van kamersites en woningplatforms voor regio Rotterdam.

Kamersites en woningplatforms
HuurzoneSchrijf je in
Direct WonenSchrijf je in
KamernetSchrijf je in
Studeren in Rotterdam

In de stad Rotterdam wonen 37.800 en studeren zo’n 68.000 studenten. Hierdoor is het na Amsterdam de op een na grootste studentenstad van Nederland. De gemiddelde huurprijs is ruim 470 euro en dat is veel geld voor een kamer van 19m2. Veel studenten kiezen er dan ook voor om net buiten Rotterdam te gaan wonen, ook omdat het openbaar vervoer in en rondom Rotterdam goed is. In Rotterdam zelf is het erg moeilijk om een studio, kamer of appartement te vinden. Heb je plannen om te gaan studeren in Rotterdam? Dan is het dus extra belangrijk dat je je snel inschrijft bij verschillende kamersites en woningplatforms.

Je vervelen als student in Rotterdam is geen optie. Met de vele cafés, bioscopen en uitgaansgelegenheden weten de meeste studenten wel raad. Rotterdam is dan ook meer dan de Euromast, Erasmusbrug en De Kuip. Plekken waar studenten graag komen in Rotterdam zijn de Oude Haven en de populaire uitgaansstraat Witte de With. Studeren in de Maasstad is dan ook zeker een aanrader!

Universiteiten en hogescholen in Rotterdam
  • Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Hogeschool Inholland
  • Islamitische Universiteit Rotterdam
  • Hogeschool Leiden
  • Codarts, Hogeschool voor de Kunsten
  • Hogeschool Rotterdam
  • Hogeschool Tio
Jongeren Informatie Punt (JIP) Rotterdam

Het Jongeren Informatie Punt (JIP) Rotterdam geeft advies, informatie en biedt praktische hulp aan jongeren in de leeftijd van 12 t/m 27 jaar.

Je kan bij het JIP terecht als je schulden hebt, maar ook als je bijvoorbeeld vragen hebt over op jezelf wonen, alcohol en drugsgebruik, seksualiteit, solliciteren, zwangerschap, studie of als je problemen thuis hebt. De dienstverlening van het JIP is volledig gratis en anoniem. Zij staan klaar voor jou om je met je vragen te helpen!

Meer weten? Kijk op www.jip.org of check de Instagram pagina: JIP Rotterdam.

Heb je een tip of aanvulling voor deze pagina? Neem dan contact met ons op!

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!