Regels voor studenten met mondkapjes in het openbaar vervoer

Waarschijnlijk had je al gehoord dat studenten niet meer mogen reizen tijdens de spits, dit is besloten zodat er meer ruimte is voor mensen met een vitaal beroep die moeten reizen met het ov (openbaar vervoer). Valt je bijbaan of stage onder de vitale beroepen dan mag je als student nu en straks gewoon blijven reizen met het ov, ook tijdens spitstijden. Het is aan de mbo-scholen en hogescholen om de lesroosters voor de komende periode zo te maken dat studenten niet hoeven te reizen tijdens de spits. Dit is zo afgesproken tussen het kabinet en onderwijsinstellingen. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je per 1 juni 2020 gaat reizen met het ov je verplicht een mondkapje moet dragen. Het maakt niet uit of je binnen of buiten de spits reist, een mondkapje is verplicht. Wat als je geen mondkapje draagt en waar moet een mondkapje aan voldoen? Wij zochten het voor je uit.

Waarom is een mondkapje verplicht vanaf 1 juni 2020?

Mondkapjes zijn verplicht per 1 juni 2020 omdat ze verwachten dat het dan weer drukker gaat worden in trein, bus en tram. Hierdoor kan je niet altijd 1,5 meter afstand houden, vandaar dat een mondkapje verplicht is. Het is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, alle studenten van mbo-scholen en hogescholen zijn dus verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.

Krijg ik een boete als ik geen mondkapje draag in het ov?

Stap je zonder mondkapje de trein, bus of tram in dan heb je de kans een boete te krijgen. De boete voor het niet dragen van een mondkapje is 95 euro. Er is al aangegeven dat er niet specifiek gezocht gaat worden naar mensen die geen mondkapje dragen in het ov, maar het lijkt ons logisch dat je redelijk opvalt wanneer je als enige zonder mondkapje in het ov zit. Loop het risico van 95 euro boete dan ook niet en zorg dat je een mondkapje draagt.

Waar moet een mondkapje aan voldoen voor het reizen met het ov?

Het makkelijkste is het kopen van een niet-medisch mondkapje. Het zelf maken van een mondkapje mag ook, er wordt aangeraden deze te maken van katoen. Op internet zijn er veel tutorials te vinden die uitleggen hoe je een goed werkend mondmasker kunt maken. Toch gaat onze voorkeur uit naar het kopen van mondkapjes. Zo duur zijn ze niet en je weet zeker dat je goed zit. Je kunt mondkapjes tegenwoordig op veel plekken kopen, bijvoorbeeld bij de drogist of via het internet. Behalve op stations, zorg er dus voor dat je mondkapjes bij je hebt voordat je wilt gaan reizen met het ov. Een zakdoek of sjaal is geen mondkapje en is dan ook niet voldoende. Hierdoor kan je een boete krijgen voor het niet dragen van een goed mondkapje.

Tips voor het gebruik van mondkapjes:
  • Zet je mondkapje op zoals te zien is op de meegeleverde gebruiksaanwijzing.
  • Laat je mondkapje opzitten en doe deze niet steeds op en af. Kom vooral niet aan je mondkapje, deze kan namelijk vol zitten met virussen.
  • Doe je mondkapje goed af, door de lusjes bij je oren af te doen. Gooi het mondkapje weg, als deze voor eenmalig gebruik is. Heb je een herbruikbaar mondkapje doe deze dan in een plastic zakje en bewaar hem niet los in je (jas)zak.
  • Was voordat je een mondkapje op doet je handen en ook na het afdoen van je mondkapje.
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!