Problemen met je ouders? Dan kun je toch studiefinanciering aanvragen!

Tijdens het aanvragen van je studiefinanciering en het studentenreisproduct kom je de vragen over o.a. het inkomen van je ouders vanzelf tegen. Dit kan voor sommige aankomende studenten een probleem vormen, omdat ze bijvoorbeeld ruzie hebben met hun ouders. Heb je zelf problemen met je ouders en wil je studiefinanciering gaan aanvragen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het aanvragen van je studiefinanciering en studentenreisproduct. Om een aanvullende beurs te krijgen moet je iets meer moeite doen tijdens het aanvragen ervan, maar dat is het zeker waard.

Inkomen van je ouders laten opvragen

Heb je geen contact meer met je ouders of heb je zelfs geen idee waar ze wonen? Dan kun je DUO vragen het inkomen van je ouders te achterhalen. Dit doe je met het formulier “verzoek inkomen ouders opvragen” en is te downloaden op de website van DUO. Na het invullen en opsturen van dit formulier gaat DUO aan de slag om de inkomens van je ouders te achterhalen, dit gaat meestal vrij snel. Het inkomen achterhalen is vooral belangrijk bij het berekenen van je eventuele aanvullende beurs.

Inkomen van je ouders niet laten meetellen

Is het niet mogelijk om contact te leggen met je ouders omdat je ze bijvoorbeeld al jaren niet gezien hebt of omdat ze geen gezag meer over je hebben? Dan kun je DUO vragen het inkomen van je ouders niet te laten meetellen bij het aanvragen van je aanvullende beurs. Om dit te kunnen regelen moet je wel voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

  • Sinds je 12e geen contact meer hebt met je ouders
  • Een ernstig conflict hebt met je ouders, over meer dan alleen geldzaken
  • Verblijfplaats van je ouders onbekend is
  • Je ouders geen gezag meer over je hebben
  • Je niet bent erkend door je ouders
  • Alimentatie waar je recht op hebt al meer dan 12 maanden achter elkaar niet te innen is.

Om het inkomen van je ouders niet mee te laten tellen bij het aanvragen van je studiefinanciering moet je het formulier “Verzoek inkomen ouders buiten beschouwing laten” downloaden op de website van DUO en vervolgens afgeven bij een servicekantoor van DUO. Vergeet hierbij ook niet de nodige bewijsstukken mee te nemen. Welke dit precies zijn lees je terug op het formulier. In sommige gevallen is het ook nodig een verklaring van een deskundige toe te voegen bij het formulier. Of dit in jouw geval nodig is lees je op het formulier “Verzoek inkomen ouders buiten beschouwing laten”.

Het aanvragen van studiefinanciering zonder hulp van je ouders, omdat er bijvoorbeeld problemen zijn, is dus iets meer werk dan een standaard aanvraag. Het kan dan ook iets langer duren voordat je uitsluitsel krijgt van DUO over je aanvraag, maar het is het zeker waard om te regelen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!