Prinsjesdag 2022, de gevolgen voor studenten

prinsjesdag

Dat het niet helemaal lekker gaat met de meeste Nederlanders was je vast niet ontgaan. Er zijn een hoop verschillende problemen en het wordt wel eens tijd dat het kabinet in actie komt. Lang hebben ze niks willen zeggen over hun plannen voor het aankomende jaar, maar op de derde dinsdag van september mocht het eindelijk. De derde dinsdag van september is namelijk Prinsjesdag 2022 en dit is het moment dat het kabinet zijn plannen presenteert voor 2023. Uiteraard was er alweer van alles uitgelekt, sprak ook dit jaar de koning de troonrede uit en bestond de rest van de dag uit saaie tradities. Allemaal heel belangrijk, maar misschien nog wel het allerbelangrijkste: wat gaat er volgend jaar veranderen voor jongeren en studenten? Wij hebben net als de afgelopen jaren de miljoenennota weer doorgespit en zetten hieronder de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

De belangrijkste punten uit het regeerakkoord voor volgend jaar
  • Volgend jaar wordt de zorgverzekering weer duurder. Gemiddeld gaat de zorgverzekering met 10 euro per maand omhoog in 2023
  • De zorgtoeslag gaat omhoog, omdat de zorgverzekering duurder wordt
  • Ook de huurtoeslag wordt verhoogd
  • 10% meer salaris, want het minimumloon gaat omhoog
  • We gaan minder belasting betalen over ons salaris
  • De uitwonende beurs voor studenten wordt verhoogd

Goed nieuws voor de meesten van jullie na Prinsjesdag 2022 dus, want de kans is groot dat je er volgend jaar iets op vooruit gaat. Dat is hard nodig, want alles is in sneltreinvaart duurder geworden in Nederland. Volgend jaar krijg je wat meer en betaal je wat minder (belasting). Nu vraag ook jij je waarschijnlijk af hoe het zit met de basisbeurs die terugkeert voor hbo- en universiteitsstudenten?

Wanneer basisbeurs voor hbo- en universiteitsstudenten?

De basisbeurs komt terug. Dat is niks nieuws, want het is al even geleden aangekondigd door het kabinet. Dat is natuurlijk goed nieuws voor hbo- en universiteitsstudenten. Die hebben de afgelopen jaren moeten lenen voor hun studie. De reden dat de terugkeer van de basisbeurs (nog) niet in het lijstje hierboven staat is omdat de basisbeurs pas terugkomt in het nieuwe studiejaar. De basisbeurs keert per september 2023 terug!

Betaal niet teveel voor je zorgverzekering!

Helaas wordt ook in 2023 de zorgverzekering weer flink duurder. Daarnaast betaalt 82% van de jongeren sowieso teveel voor hun zorgverzekering, omdat ze hem laten doorlopen via hun ouders. Zonde van je geld. Het wordt tijd dat je dit jaar nog in actie komt. Overstappen van zorgverzekering kan alleen aan het einde van het jaar. Mis dit moment niet en meld je gratis aan voor ons Zorg Alarm! Dan sturen wij je een berichtje als het zover is. Leggen we je gelijk even uit hoe je kunt besparen op je zorgverzekering in 2023.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!