Prinsjesdag 2014, de gevolgen voor studenten

Prinsjesdag 2014 is weer achter de rug en de 200ste troonrede is een feit. Tijdens de troonrede sprak Koning Willem Alexander over de miljoenennota van het kabinet Rutte 2. Al met al een lang verhaal, maar wat verandert er nou eigenlijk voor studenten in 2015? Hieronder hebben we de belangrijkste punten weer voor je op een rijtje gezet. Zodat ook jij weer helemaal op de hoogte bent voor de nieuwe plannen voor 2015!

De gevolgen voor studenten

  • Opnieuw worden alcoholische dranken iets duurder, de belasting hierop wordt namelijk verhoogd.
  • We gaan allemaal wat minder belasting betalen over ons inkomen.
  • Zorgverzekering gaat volgend jaar gemiddeld € 120,- per jaar meer kosten en ook het eigen risico gaat met € 15,- omhoog.
  • Studiefinanciering zoals het nu bestaat verdwijnt. Vanaf september 2015 is er geen basisbeurs meer voor het hbo en de universiteit, maar een studievoorschot.
  • Mbo-studenten reizen volgend jaar gratis met het OV, net als studenten van het hbo en de universiteit hebben zij straks recht op een studentenreisproduct.
  • In 2015 betaal je net zo veel collegegeld.
  • Het belastingvrij schenken van € 100.000,- kan in 2015 niet meer.

Dat de studiefinanciering gaat veranderen wisten we al, van deze verandering zullen de meeste studenten last krijgen. Want straks is de basisbeurs geen schenking meer en heeft lang niet iedereen recht op een aanvullende beurs. De studiefinanciering verandert in een leenstelsel, hierdoor moet je straks meer terugbetalen dan voorheen. Wat er allemaal gaat veranderen en wat het leenstelsel precies inhoudt lees je op onze pagina over het leenstelsel.

Meer kwijt aan je zorgverzekering in 2015!

De kosten voor je zorgverzekering gaan in 2015 iets omhoog, je gaat dus meer betalen per maand. Daarnaast wordt ook het eigen risico verhoogd naar € 375,- per jaar. Dit is € 15,- meer als in 2014. Hoeveel geld je precies kwijt zal zijn aan je zorgverzekering krijg je in november te horen van je zorgverzekeraar, via de post.

Dus vergelijken en overstappen kan je voor volgend jaar dan ook een hoop geld gaan schelen. Wil je op de hoogte blijven van de prijzen en veranderingen van jouw zorgverzekering? Of ben je gewoon benieuwd naar hoeveel je minder kunt gaan betalen? Meld je dan direct aan voor Zorg Alarm!, dan houden wij je op de hoogte!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!