Phishingmails.. WAT?

Nep e-mailberichten, worden ook wel phishingmails genoemd. Dit zijn mailberichten van criminelen die per mail vragen om je persoonsgegevens. Ze vragen hierom zodat ze er flink misbruik van kunnen maken, door bijvoorbeeld dingen op jouw naam te kunnen kopen (zonder hiervoor te betalen). Deze phishingmails lijken sprekend op mailberichten van bijvoorbeeld je bank of verzekeraar, erg verwarrend dus. Belangrijk om te onthouden is dat banken en verzekeraars nooit zullen vragen om persoons- of bankgegevens via de mail, trap er dus niet in.

Naast phishingmails van je bank of verzekeraar kan het ook zo zijn dat je een mail krijgt over een miljoenenprijs die je gewonnen zou hebben, zonder dat je mee deed aan een loterij. Heel knap allemaal en dus onmogelijk. Ook dit zijn phishingmails waarin uiteindelijk gevraagd wordt naar je persoons- en/of bankgegevens om o.a. het gewonnen bedrag naar je over te kunnen maken. Het beste wat je kunt doen is dit soort mailtjes direct te verwijderen.

Het sturen van phishingmails is niet het enige wat criminelen doen, er wordt namelijk ook steeds vaker geprobeerd om persoonsgegevens los te krijgen via een telefoongesprek. Tijdens zo’n telefoongesprek word je gebeld voor een enquete of een prijs die je gewonnen zou hebben. Er wordt dan herhaaldelijk gevraagd om je persoonsgegevens luid in te spreken, met als doel dat zij het kunnen opnemen op een bandje. Daarnaast worden er tactische vragen gesteld met als doel duidelijk ingesproken antwoorden die zij opnemen en later kunnen gebruiken voor een bandje met jouw stem. Dit bandje wordt dan later gebruikt om bijvoorbeeld dingen te kopen op jouw naam, voorzien van jouw ingesproken persoonsgegevens.

Wees dus altijd alert op phishingmails en nep telefoongesprekken en geef nooit zomaar je persoonsgegevens prijs. Om phishingmails nog beter te herkennen vind je hieronder een aantal voorbeelden.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!