Flitsleningen, begin er niet aan!

Je kent het wel, via internet of sms snel even wat geld lenen. Erg handig maar niet verstandig! Een lening van een paar honderd euro voor korte tijd lenen noem je een flitslening. Het lijkt zo makkelijk, even sms’en of wat persoonsgegevens invullen op internet en dezelfde dag staat het geld nog op je rekening. Maar wat er in de kleine letters staat wordt vaak niet gelezen, terwijl dit wel zo verstandig is. Want tegenover voor korte tijd een klein bedrag lenen staan hele hoge administratiekosten, tot wel tientallen euro’s. Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.

Sinds 1 juni zijn de regels rondom flitsleningen aangescherpt, zo zal je vanaf nu niet meer dan 16% rente betalen. Dit tot grote ergernis van de aanbieders, maar daar hebben ze wat op gevonden. In plaats van een veel te hoge rente te betalen (wat sinds 1 juni niet meer mag) betaal je nu veel geld voor bijvoorbeeld administratiekosten, garantstelling, adviezen en het snel overboeken van geld. Op deze manier worden er dus alsnog hoge bedragen gevraagd voor kortlopende kredieten. Er wordt dus sterk afgeraden om een flitslening af te sluiten, voor je het weet kan je het niet meer terug betalen!

Er zijn veel manieren om te voorkomen dat je geld moet gaan lenen. Het belangrijkste is dat je gewoon geen geld moet uitgeven dat je niet hebt, spaar voor de dingen die je graag wilt. Mocht je er toch nog steeds niet uitkomen leen dan geld van vrienden of familie, doe dit wel met goede afspraken over hoe en wanneer je het weer terug gaat betalen. Volgens het NIBUD is rood staan op je rekening in veel gevallen zelfs goedkoper dan een flitslening.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!