Je eerste autoverzekering: wat moet je weten en waar let je op?

Je eerste autoverzekering is niet goedkoop. Vooral als je ook nog in de leeftijdsgroep tot 24 jaar oud valt. Ten eerste heb je waarschijnlijk nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Ten tweede rekenen verzekeraars vaak hogere premies voor jonge bestuurders tot 24 jaar oud.

Voor de autoverzekering proberen verzekeraars om de schadeveroorzakers een hogere premie in rekening te brengen. Dit doen ze door verzekerden die geen schades claimen te belonen met een extra korting op de premie. Met je eerste autoverzekering heb je nog niet de kans gehad om te bewijzen dat je schadevrij kunt rijden. Dus betaal j een gemiddeld hoge premie voor de autoverzekering. Gelukkig kun je zelf iets doen om de rekening te drukken. Als je weet waar je op moet letten kun je besparen op de premie.

Je eerste autoverzekering niet op eigen naam zetten

In principe is het mogelijk dat je ouders een auto op naam zetten en zorgen voor de autoverzekering. Helaas omzeil je op deze manier niet een hogere premie in verband met de lage leeftijd van de regelmatige bestuurder van de auto. Je bent verplicht om eerlijk aan te geven wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Op een andere naam zetten om een hoge premie te voorkomen gaat dus niet werken.

Bespaar op de premie maar niet op de kwaliteit

De goedkoopste verzekeringsvorm is de WA autoverzekering. Door deze dekking te kiezen bespaar je op je eerste autoverzekering, maar dat is niet de juiste manier. Er zijn tientallen verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden en de onderlinge concurrentie is groot. Daar kun je van profiteren. De duurste verzekeraar kan het veelvoudige aan premie vragen in vergelijking met de goedkoopste verzekeraar.  Vooral voor je eerste autoverzekering kunnen de verschillen groot zijn. Bepaalde verzekeraars maken de autoverzekering voor jonge en onervaren bestuurders bewust veel te duur. Door het vergelijken weet je waar je het beste uit bent. Betaal niet teveel voor je eerste autoverzekering; vergelijk!

Jongeren moeten op eigen naam verzekeren

Je bent verplicht om eerlijk op te geven wie de regelmatige bestuurder is. Er is nog een reden waarom je als jonge bestuurders vooral op de eigen naam moet verzekeren. De eerste auto is waarschijnlijk een goedkope auto. Deze wordt vaak WA verzekerd. Deze dekking is goedkoper in vergelijking met de uitgebreidere verzekeringen. Zodra je meer te besteden krijgt, koop je mogelijk ook duurdere auto’s die je wel WA + volledig casco wilt verzekeren. Dan kun je maar beter een aantal schadevrije jaren op naam hebben. Vooral bij de duurdere verzekeringsvormen geven opgebouwde schadevrije jaren een hoge korting.

Betaal kleine schades zelf

Veroorzaakte schades claimen op je eerste autoverzekering heeft een grote impact op de hoogte van de premie. Met nul schadevrije jaren is de premie hoog, maar het wordt pas echt kostbaar met -5 schadevrije jaren. Met negatieve jaren gaat het ook niet of moeilijk lukken om over te stappen naar een andere (goedkopere) verzekeraar. Voor de eerste autoverzekering is het van groot belang om geen schades te veroorzaken.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!