De grens om legaal alcohol te mogen kopen en drinken ligt in Nederland op 18 jaar. Veel jongeren voelen zich hierna vrij om flink los te gaan met alcohol. Wat begint als een onschuldig eerste drankje op je 18e verjaardag kan uitlopen op een alcoholverslaving. Dit komt doordat alcohol een onschuldig imago heeft, maar lichamelijk en geestelijk zeer verslavend is. In Nederland is een alcoholverslaving dan ook de meest voorkomende verslaving. Nu wil ik je niet bang maken en drinken de meesten van jullie zonder problemen wekelijks een biertje. Toch zou iedereen zich bewust moeten zijn van de gevaren van alcohol. Wanneer wordt alcohol nou eigenlijk een probleem en wat zijn de symptomen van een alcoholverslaving?
Hoeveel drinkt een alcoholist?
Je drinkt te veel alcohol wanneer je meer dan 1 tot 2 glazen per dag drinkt en minder dan twee dagen in de week geen alcohol drinkt. Dit betekent niet dat je een alcoholist bent, maar wel dat je te veel drinkt. Je hebt pas echt een probleem wanneer je als man meer dan 21 glazen per week drinkt en als vrouw 14 glazen per week. De grens voor een drankprobleem lijkt laag te liggen. Zeker wanneer je weet hoeveel studenten gemiddeld drinken. Een student drinkt namelijk gemiddeld zo’n 16 glazen per week. Naast te veel alcohol drinken zijn er ook een aantal signalen die kunnen wijzen op een verslaving.
Hoe herken je een alcoholist?
Er is een verschil tussen de signalen van een alcoholverslaving en de symptomen van een alcoholverslaving. Wanneer ze het hebben over de signalen van een alcoholverslaving moet je denken aan het gedrag van iemand en de dwang om alcohol te drinken. Gaat het over de symptomen dan moet je denken aan de (lichamelijke) problemen door het drinken van te veel alcohol.
Signalen alcoholverslaving
- Wanneer 1 of 2 drankjes niet meer genoeg is
- Verstoppen van alcohol en drinken op rare tijden
- Controleverlies, concentratieproblemen en vergeetachtigheid
- Veel pogingen te stoppen met drinken
- Liegen over en ontkennen van een drankprobleem
- Steeds eenzamer zijn en psychische problemen
- Financiële problemen
- Te laat komen op werk of school
Symptomen alcoholverslaving
- Problemen met je geheugen, zoals blackouts
- Depressieve gevoelens en somberheid
- Moeilijk is slaap komen
- Stemmingswisselingen
- Last van je maag en darmen
- Trillen, zweten, nerveus en angstig zijn
- Verlies van je eetlust
- Ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt
Help, ik ben alcoholist
Herken je de signalen en symptomen van een alcoholverslaving bij jezelf of iemand anders? Neem dan contact op met je huisarts of de praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen en eventueel doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. Dit hoeft niet te betekenen dat je direct terecht komt in een afkickkliniek. Meestal helpt het eerste gesprek over je alcoholprobleem al voor een verdere behandeling. Je problemen bespreken lucht niet alleen op, maar je begint ook aan de oplossing van je probleem. Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving in Nederland en is dus niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. De behandeling van een alcoholverslaving wordt vergoed door je zorgverzekeraar en je betaalt in de meest gevallen geen eigen bijdrage.