Het regeerakkoord van Rutte 4, de gevolgen voor studenten

regeerakkoord Rutte 4

Na 271 dagen hebben de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie eindelijk een akkoord bereikt. Zoals je waarschijnlijk al gehoord hebt in het nieuws was dit de langste formatie ooit. Niet eerder had de politiek zo lang nodig om tot een samenwerking te komen. 15-12-2021 was het zover en is het regeerakkoord van Rutte 4 gepresenteerd. Hierin staan alle plannen van Rutte 4 voor de komende vier jaar. We hebben het regeerakkoord weer eens goed doorgespit om erachter te komen wat er in staat dat belangrijk is voor jongeren en studenten. Hieronder lees je wat er de komende vier jaar gaat veranderen voor jongeren en studenten.

Regeerakkoord Rutte 4, dit moeten studenten weten
  • Het leenstelsel wordt afgeschaft. Hbo- en universitaire studenten krijgen per studiejaar 2023/2024 weer een basisbeurs. Hoe hoog de basisbeurs precies wordt is nog niet bekend.
  • Studenten die de afgelopen jaren onder het leenstel vielen worden gecompenseerd met een korting op hun studieschuld of studievoucher.
  • Er worden miljarden vrijgemaakt om te investeren in het onderwijs. Hiermee willen ze de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.
  • Er komt een aanpassing in het bindend studieadvies (BSA). Studenten hebben straks een jaar langer om dit alsnog te halen.
  • 30.000 woningen moeten er elk jaar gebouwd worden voor onder andere studenten. Betaalbare huizen voor mensen met een lager inkomen. Dit willen ze gaan realiseren door kantoren te transformeren in woningen en tijdelijke woningen te laten bouwen.
  • De lasten van lage- en middeninkomens (waaronder de meeste studenten) worden verlicht. Hoe ze dit precies willen gaan doen moet nog worden besloten.
  • Het minimumloon gaat stapsgewijs met 7,5% omhoog van 10,91 euro (in 2021) naar 11,73 euro straks.
  • Het eigen risico van de zorgverzekering blijft gelijk, namelijk 385 euro.
  • Er komt een suikertaks (suikerbelasting) en de btw op groenten en fruit wordt verlaagd naar 0%. groenten en fruit worden dus goedkoper en producten als cola, snoep en chips gaan duurder worden. Dit moet helpen iedereen wat gezonder te maken.
35 miljard voor het klimaat

Een onderwerp waar veel jongeren en studenten de afgelopen jaren aandacht voor hebben gevraagd is het klimaat. In de plannen van kabinet Rutte 4 wordt 35 miljard euro vrij gemaakt voor een klimaat- en transitiefonds. Ze willen dat Nederland koploper gaat worden in Europa bij het tegengaan van de opwarming van de aarde. Uiterlijk 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn is het doel!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!