Geslaagd? Tijd om te backpacken!

De examens zijn achter de rug! Tijd om je trip van de komende paar maanden te plannen. Heerlijk naar Thailand, Vietnam of Australië. Of misschien wel alle drie, of een ander land. Als je zo lang naar het buitenland gaat, hoe werkt het dan met je zorgverzekering? Wij zochten het voor je uit.

Australië Het plan is om een jaar lang door Australië te reizen. Op elke plek waar je komt ga je werken, want je hebt een ‘working holiday visum’. Je hoeft je zorgverzekering dan niet op te zeggen, maar je moet wel bij je zorgverzekering aangeven dat je voor een jaar gaat backpacken. Je zorgverzekering blijft doorlopen, dit betekent dat je ook gewoon premie moet betalen.

Het is wel handig om de Europese Zorgpas (EHIC) mee te nemen. Met deze pas kan je in Australië een Medicare-pas ophalen en daarmee kan je bij een ziekenhuis of huisarts terecht als je opeens medische zorg nodig hebt. Sommige Nederlandse zorgverzekeraars hebben de EHIC-pas gecombineerd met de nationale zorgpas, dan hoef je geen aparte pas aan te vragen. Zo niet, dan kan je via ehic.nl een pas aanvragen.

Nadat je terugkomt in Nederland, zal je zorgverzekeraar bekijken of je de premie voor je Nederlandse zorgverzekering terugkrijgt. Je moet hiervoor je visum en kopieën van je arbeidscontract of loonstroken opsturen.

Azië Ga je liever naar Azië? Dat kan natuurlijk ook! Net als bij Australië, moet je ook dan je Nederlandse zorgverzekering behouden. Nederland heeft geen afspraken over medische zorg gemaakt met Aziatische landen, dus je EHIC is niet geldig. Wat dan als je toch naar het ziekenhuis of arts moet?  Je Nederlandse zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorg tot het Nederlandse tarief.  De rekening moet je waarschijnlijk wel voorschieten. Daarom is het handig als je naar een arts moet om van te voren je zorgverzekering te bellen. Zij kunnen dan contact opnemen met het ziekenhuis, zodat je de rekening niet hoeft voor te schieten.

Reisverzekering Als je gaat backpacken is het handig om een reisverzekering af te sluiten. Dan hoef je je geen zorg te maken over de kosten als je plotseling terug zou moeten komen naar Nederland in verband met ziekte, ongeval of overlijden. Je zorgverzekering vergoedt medische zorg tot het maximale Nederlandse tarief. Als je naar een land gaat met dure medische zorg of veel privéklinieken, kan je een medische kosten dekking bij je reisverzekering nemen. Deze verzekering vergoedt dan het verschil tussen de vergoeding van je Nederlandse zorgverzekering en de werkelijke medische kosten.

Let op: Maximale reisduur Veel reisverzekering hebben een maximale reisduur. Deze mag in veel gevallen niet overschreden worden, want dan zal de verzekering niet uitkeren bij schade. Een aantal verzekeraars hebben een reisverzekering waarbij de reisduur tot 365 dagen is gesteld. Vergelijk je reisverzekering en bekijk welke het beste bij je past.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!