De rente voor studielening gaat omhoog bij DUO!

rente studielening

De dag die je wist dat zou komen. Vanaf 1 januari 2023 is het zover en moeten studenten weer rente betalen over hun studielening. Geld lenen gaat dus weer geld kosten bij DUO. De rente voor hbo- en universiteitsstudenten wordt 0,46 procent en die voor mbo-studenten 1,78 procent. Dat is even wennen, want de rente staat al sinds 2017 op 0%. Wat dit precies voor jouw studieschuld gaat betekenen probeer ik hieronder zo goed mogelijk uit te leggen.

Ga ik meer rente betalen over mijn studielening?

Of je meer rente moet gaan betalen over je studieschuld hangt af van de jaren waarin je studeert of gestudeerd hebt. Studenten die op dit moment studiefinanciering ontvangen krijgen ieder jaar te maken met een nieuwe rente. Toch lijkt dit voor de meeste studenten iets nieuws, omdat ze sinds 2017 geen rente betalen aan DUO. Kort gezegd betekent dit dat alle huidige studenten per 1 januari 2023 rente gaan betalen over hun studielening.

Ben je oud-student? Dan heb je als het goed is een rentevaste periode voor vijf jaar. De kans is groot dat deze voor de komende jaren op de afgesproken 0% rente blijft staan. Wanneer deze rentevaste periode is afgelopen krijg ook jij een nieuwe rente die je moet gaan betalen over je studieschuld. Misschien is dit dan ook wel het moment om te kijken of je, nu de rente 0% is, meer kunt gaan aflossen aan DUO. Wil je weten welke afspraken jij hebt met DUO? Log hiervoor in op duo.nl.

Waarom betalen mbo-studenten meer rente?

De rente die studenten moeten betalen over hun studielening wordt berekend op basis van de gemiddelde winst op staatsobligaties. Een staatsobligatie is een soort lening die de overheid aangaat waarmee ze nieuwe projecten en plannen kunnen betalen. Eigenlijk is het iets wat je snel weer kunt vergeten. Wat je wel wilt weten is dat er voor hbo- en universiteitsstudenten gekeken wordt naar de obligatiewinst op basis van vijf jaar en bij mbo-studenten op basis van drie tot vijf jaar. Hierdoor betalen mbo-studenten meer rente dan andere studenten. Dat klinkt oneerlijk en daarom zijn ze bezig met een nieuwe wet waarbij dit gelijkgetrokken moet gaan worden. Zodat alle studenten dezelfde rente gaan betalen over hun studieschuld.

Kunnen we de renteverhoging tegenhouden?

Veel studenten maken zich grote zorgen om de stijgende rente. Dit komt omdat de studenten van nu gewend zijn aan 0% rente. Toch betaalden studenten voor 2017 ook al rente over hun studieschuld. Extra vervelend maakt het wel dat de huidige hbo- en universiteitsstudenten geen basisbeurs kunnen krijgen en dus sowieso meer lenen dan ooit voor hun studie.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft een petitie aangeboden aan de Eerste Kamer. Deze is getekend door honderdduizend studenten. Hiermee roepen ze de Eerste Kamer op om de rente bij DUO te bevriezen. Het JOB MBO maakt zich vooral druk om de ongelijkheid tussen mbo-studenten en studenten in het hoger onderwijs. Zij vinden het onterecht dat mbo-studenten meer rente betalen. Of al deze protesten iets gaan helpen is nog maar de vraag.

Het enige goede nieuws is dat de basisbeurs voor hbo- en universiteitsstudenten terug komt!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!