De juiste opleiding kiezen wanneer je gaat beginnen met studeren, lees hier vijf tips

ict opleiding

Het kiezen van opleiding aan een hogeschool of universiteit kan ontzettend stressvol zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel opleidingen om uit te kiezen. Het is een kunst om erachter te komen waar je moet beginnen. De eerste stap om de juiste te kunnen maken, is jezelf te leren kennen. Wie ben je en wat kun je doen? Ben je handig en heel secuur? Dan is een bouwkunde opleiding mogelijk interessant om je verder in te verdiepen. Tips nodig om een de juiste opleiding te kiezen? In dit artikel lees je hier meer over.

Stap 1 – Leer jezelf kennen

De eerste stap om een opleiding te kiezen, begint bij jezelf. Je zult erachter moeten komen wat je sterke en zwakke punten zijn, hoe je je vrije tijd graag invult en waar je jezelf over 5 jaar ziet (op professioneel gebied). Vind je het lastig om te bedenken wat je sterke of zwakke punten zijn, vraag dan vrienden/familie om je hierbij te helpen.

Stap 2 – Ga gesprekken aan

Docenten of decanen kunnen je goed op weg helpen wanneer je vragen hebt over verschillende opleidingen of je toekomstige schoolcarrière. Ben je een ict opleiding aan het overwegen dan kunnen zij je informatie geven over hoe de opleiding in elkaar zit en of de opleiding bij je past.

Stap 4 – Houd je opties open

Zoals eerder aangegeven, zijn er ontzettend veel opleidingsmogelijkheden. Hierdoor kunnen meerdere opleidingen bij je profiel passen. Maak daarom een lijstje met maximaal 5 opleidingen en vergelijk deze met elkaar om erachter te komen welke opleiding het best bij je past. Het is hierbij belangrijk om je opties open te houden. Je kunt namelijk nooit weten welke opleiding je het meest ligt. Het is een kwestie van meer kennis vergaren, door bijvoorbeeld naar open dagen te gaan.

Stap 5 – Doe een test

Door online een studiekeuzetest te doen, wordt je stap voor stap begeleid bij het kiezen van een opleiding. Er worden vragen gesteld over je interesses en er worden tips en oefeningen gedeeld waarmee je beter inzicht kunt krijgen in de opleiding die je zou willen volgen.

Kortom, een juiste opleiding kiezen kan behoorlijk stressvol zijn. Zorg er daarom voor dat je weet wie je bent, informatie vergaard door gesprekken aan te gaan of open dagen te bezoeken en een online studiekeuzetest te maken.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!