Basisbeurs, aanvullende beurs of toch lenen?

Om er achter te komen of je recht hebt op een basisbeurs, aanvullende beurs of dat je toch moet gaan lenen om je studie te betalen moet je allereerst weten hoe het zit met de voorwaarden van studiefinanciering. De voorwaarden voor studiefinanciering verschillen per opleidingsniveau. Zo heeft iemand die een mbo-opleiding volgt bijvoorbeeld recht op een basisbeurs (na behalen van diploma een gift) en moet iemand die een hbo-studie volgt lenen om zijn studie te kunnen betalen. Dat klinkt natuurlijk niet eerlijk, hiervoor is o.a. gekozen omdat studenten met bijvoorbeeld een hbo-diploma een beter salarisvooruitzicht hebben dan iemand die met een mbo-diploma aan het werk gaat. Hieronder hebben we de rechten studiefinanciering per niveau voor je op een rijtje gezet.

Mbo-studenten hebben recht op een basisbeurs

Alle mbo-studenten die voldoen aan de voorwaarden voor studiefinanciering hebben recht op een basisbeurs. De basisbeurs is een prestatiebeurs, dit betekent dat de basisbeurs pas een gift wordt als je binnen 10 jaar je diploma hebt gehaald. Lukt dit niet dan moet je de basisbeurs in zijn geheel terugbetalen. Volg je een opleiding op niveau 1 of 2? Dan is je basisbeurs altijd een gift. De hoogte van je basisbeurs hangt af van je woonsituatie. Woon je thuis dan krijg je een lagere basisbeurs dan wanneer je een uitwonend student bent. Naast de basisbeurs kan het ook zijn dat je recht hebt op een aanvullende beurs. Dit hangt af van het inkomen van je ouders/verzorgers. Wanneer je een aanvullende beurs hebt aangevraagd wordt er bij de Belastingdienst gecontroleerd hoeveel je ouders/verzorgers verdienen. Pas hierna wordt de hoogte van je aanvullende beurs bekend gemaakt. Heb je niet genoeg aan de basisbeurs en/of aanvullende beurs dan kan je als mbo-student ook nog extra lenen bij DUO. Let wel op, want geld wat je leent moet je uiteraard ook weer terugbetalen.

Hbo- en universitaire studenten hebben recht op een studievoorschot (lening)

Je kent vast de verhalen wel van een paar jaar geleden toen net als mbo-studenten ook hbo- en universiteitsstudenten recht hadden op een basisbeurs. Die tijd is helaas voorbij, deze groep studenten heeft nu sowieso recht op een studievoorschot. Studievoorschot is kortgezegd een lening die je kunt aangaan bij DUO om je studiekosten te betalen. Naast een lening kan het zijn dat je recht hebt op een aanvullende beurs. Dit hangt af van het inkomen van je ouders/verzorgers, net als de hoogte ervan. Na het aanvragen van een aanvullende beurs wordt het inkomen van je ouders/verzorgers gecheckt bij de belastingdienst. De aanvullende beurs is een prestatiebeurs, haal je binnen 10 jaar je diploma dan wordt de aanvullende beurs een gift. Haal je dit niet dan moet je net als het geleende studievoorschot ook de aanvullende beurs terugbetalen. Naast een lening en de eventuele aanvullende beurs heb je misschien ook wel recht op collegegeldkrediet. Het collegegeldkrediet is ook een lening en moet dus terugbetaald worden met rente aan DUO. Als hbo-student en student aan de universiteit heb je dus vooral recht op geld lenen. Denk altijd goed na over het geld dat je leent bij DUO, want alles wat je leent moet je uiteraard terugbetalen. Veel studenten kiezen er dan ook voor om te werken naast hun studie. Heb je nog geen bijbaan? Dan is dit misschien wel het moment om op zoek te gaan naar studentenwerk.

Hoe zit het met het studentenreisproduct?

Het studentenreisproduct is voor elk opleidingsniveau of studieniveau onderdeel van de prestatiebeurs. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan hoef je de kosten van je studentenreisproduct niet terug te betalen. Lukt het je niet om een diploma te halen (van hetzelfde niveau) dan moet je naast je basisbeurs, eventuele aanvullende beurs en de lening die je had lopen ook de kosten van je reisproduct terugbetalen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!