6 april, stemmen Oekraïne referendum?

6 april is het zover en mogen weer veel 18-plussers voor het eerst gaan stemmen. Spannend, maar waar gaat het Oekraïne referendum en associatieverdrag eigenlijk over? Om je een beetje een idee te geven waar je voor of tegen kunt gaan stemmen hebben we hieronder het filmpje van NOS op 3 toegevoegd.

Voor het eerst stemmen?

6 april 2016 is het weer zover, iedereen boven de 18 mag stemmen. Uiterlijk 14 dagen voordat je mag gaan stemmen krijg je een stembiljet thuisgestuurd via de post. Met dit stembiljet kun je gaan stemmen.

Iedereen tussen de 18 en 19 jaar oud gaat dit jaar voor het eerst stemmen, dat kan best spannend zijn. Op 6 april 2016 kun je gaan stemmen bij een stembureau in de buurt, op je stembiljet staat precies waar je kunt gaan stemmen. Als je gaat stemmen moet je jouw stembiljet en identiteitsbewijs meenemen, deze laat je zien aan de vrijwilligers bij het stembureau. Vervolgens krijg je een stemformulier. Met dit stemformulier onder je arm loop je een stemhokje binnen en geeft met het rode potlood aan of je voor of tegen bent. Let op: je mag maar op één hokje inkleuren. Om je stem definitief te maken gooi je jouw stemformulier in de stembus. Stemmen is dus helemaal niet moeilijk, maar zeker van belang.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!