Zorgverzekering afsluiten in 2014

Voordat je 18 jaar oud wordt moet je een zorgverzekering hebben afgesloten, het is in Nederland verplicht om er eentje te hebben. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat is een zorgverzekering?

Voordat je 18 jaar wordt heb je al een zorgverzekering, namelijk via je ouders. Een zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar. Omdat je verzekerd bent bij een zorgverzeraar vergoedt deze alle zorgkosten die je maakt. Van een bezoek aan de huisarts tot een ziekenhuisopname. Bij een zorgverzekeraar ben jij als kind gratis meeverzekerd, dit verandert als je 18 jaar oud wordt. Dan moet je het namelijk allemaal zelf regelen en er voor zorgen dat je een zorgverzekering hebt. Een zorgverzekering is erg duur, maar gelukkig bestaan er studentenpakketten. Met een studenten zorgverzekering verzeker je jezelf alleen van de zorg die je als student nodig hebt, met een flinke korting. Een studenten zorgverzekering kost tussen de € 80,- en € 100,- (met een standaard eigen risico van € 360,-).

Klik hier en bekijk het meest actuele overzicht van alle studenten zorgverzekeringen!

Gelukkig krijg je als student korting op je zorgverzekering, maar toch blijft het een hoop geld wat je kwijt bent aan je zorgverzekering. Daar heeft de overheid iets op gevonden, namelijk de zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van een zorgverzekering. Of je recht hebt op zorgtoeslaghangt af van veel dingen. Hoe je zorgtoeslag kunt aanvragen lees je hier. Eerst is het de bedoeling dat je een zorgverzekering afsluit. Het vinden van een goede zorgverzekering is niet altijd even makkelijk. Er zijn er namelijk een hoop en ze variëren van prijs, daarom kan je hieronder alle zorgverzekeraars vergelijken. Dit bespaart je weer een hoop tijd en geld!

Het belangrijkste wat je moet hebben is een basisverzekering, dit is de basis van je verzekering en is het verplichte gedeelte. Bij een basisverzekering zit altijd een eigen risico van € 360,-. Naast een basisverzekering kan je ervoor kiezen om een extra aanvullende verzekering te nemen, dit is aan te raden omdat een basisverzekering o.a. de tandarts niet vergoedt en deze kosten dan voor je eigen rekening zijn. Het is dus verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten naast je basisverzekering. Maar voordat je een aanvullende verzekering afsluit naast je basisverzekering moet je jezelf het volgende afvragen:

Heb je een tandartsverzekering nodig? Als je bijna nooit wat aan je gebit hoeft te laten doen en je gaat 1 tot 2 keer per jaar voor de controle naar de tandarts dan kan het goedkoper zijn om het zelf te betalen.

Heb je een aanvullende verzekering nodig? Kijk goed naar het basispakket. Deze vergoedt onder andere de huisarts en medicijnen. Denk je dat je daarmee al genoeg zorg krijgt? Dan hoef je misschien geen aanvullende verzekering. Heb je bijvoorbeeld vaak rugklachten, dan kan het wel slim zijn om ook fysiotherapie te verzekeren.

Wat wordt er door de aanvullende verzekering nou eigenlijk betaald? Alle aanvullende verzekeringen dekken weer andere kosten. Let dus goed op wat je verzekert tegen welke kosten.

Nu ben je eindelijk zover en kan je een zorgverzekering afsluiten, maar al die moeilijke woorden die de verzekeraars gebruiken, daar word je niet altijd wijzer van. Daarom hieronder een handige begrippenlijst zodat ook jij weet waar de verzekeraars het steeds over hebben.

Basisverzekering: Basisverzekering is een wettelijk basispakket, deze is verplicht voor iedereen. De overheid bepaalt welke zorg hieronder valt en is dus bij elke zorgverzekeraar precies hetzelfde, soms tegen een ander bedrag.

Aanvullende verzekering: Een aanvullende verzekering dekt meestal dingen die niet binnen je basisverzekering vallen, zoals de tandarts. Het wordt dus aangeraden om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Eigen risico: Iedereen heeft automatisch een eigen risico van € 360,- per jaar. Als je zorgkosten hebt, betekent dit dat je de eerste € 360,- zelf moet betalen. Verwacht je veel ziektekosten, zet dit bedrag dan alvast apart (aan het begin van ieder kalenderjaar). Lees hier alles over het eigen risico!

Aanvullend eigen risico: Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Je kunt kiezen voor verschillende bedragen tot maximaal € 850,-. Als je hiervoor kiest wordt je maandelijkse bedrag lager!

Polis: Een verzekering is een overeenkomst die je afsluit met de verzekeringsmaatschappij. Je betaalt een bepaalde premie voor de verzekering. De inhoud van de verzekering (het vergoeden van schade of het uitbetalen van een bepaald bedrag of percentage) staat vermeld op de zogenaamde polis. De polis is dus het bewijs dat je verzekerd bent.

Naturapolis: Bij dit type zorgverzekering krijg je geen vervelende rekeningen thuis, maar wordt de zorg direct voor jou geregeld. Je moet dan wel naar een zorgverlener gaan die is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar.

Restitutiepolis: Bij dit type zorgverzekering, kies je zelf de zorgaanbieder uit. Je betaalt de rekeningen en krijgt dit bedrag later terug van de verzekeraar. Deze is wel meestal wat duurder!

Na dit alles gelezen te hebben ben je er echt helemaal klaar voor en kan je jouw eigen zorgverzekering afsluiten. Wij helpen je graag op weg, bijvoorbeeld met onze handige top 3 studenten zorgverzekeringen. Dit bespaart je een hoop tijd en geld!

Klik hier en bekijk het meest actuele overzicht van alle studenten zorgverzekeringen!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!