Zorgverzekering 18-jarigen

Eindelijk 18! Dat betekent zonder begeleiding autorijden (mits je je rijbewijs hebt), legaal een biertje drinken én… nadenken over je zorgverzekering. Misschien niet de leukste bezigheid, maar wel heel belangrijk. Want hoewel het lekker makkelijk is om bij dezelfde verzekeraar als je ouders te blijven, is hun polis lang niet altijd de beste optie voor jou. Wij leggen je uit waarom het zo belangrijk is om je zorgverzekering onder de loep te nemen.

Premie betalen

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd voor de zorgverzekering van je vader of moeder. Vanaf je 18e ben je echter premieplichtig. Dat betekent dat je premie moet gaan betalen voor de zorgverzekering. Wel kun je, zolang je studeert, tot je 30e verzekerd blijven op de polis van je ouders. Jij of je ouders betalen dan de premie.

Waarom de polis van je ouders misschien niet bij je past

Lekker makkelijk, nog even blijven zitten bij je ouders? Misschien wel, maar toch is dit hét moment om te kijken of er niet een andere zorgverzekering beter bij je past. Het is heel goed mogelijk dat de polis van je ouders helemaal niet de beste optie voor jou is.

Misschien hebben je ouders wel een uitgebreid aanvullend pakket, met vergoedingen voor zorg waar jij geen gebruik van maakt. Je bent dan al snel oververzekerd en betaalt dan meer dan nodig. Zonde, want zou je met dat geld niet veel liever gaan shoppen, of sparen voor een auto?

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je zorg nodig hebt die de zorgverzekering van je ouders niet vergoedt. Je bent dan onderverzekerd. Als je dan de verzekering van je ouders aanhoudt, loop je vergoedingen mis die een andere verzekering wel had kunnen bieden. Niet handig, want dan moet je voor die zorg uit eigen zak gaan betalen en ook dán ben je vaak duurder uit.

Het is dus hoe dan ook verstandig om voordat je 18 wordt na te gaan welke zorg je nodig hebt en welke zorgverzekering daar het beste bij aansluit.

Basisverzekering verplicht

Elke Nederlander is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. In de basisverzekering zit de meest noodzakelijke zorg. Denk aan ziekenhuiszorg, zorg door de huisarts, medicatie etc. Als je gezond bent en nauwelijks zorg nodig hebt, heb je meestal aan alleen een basisverzekering genoeg.

De inhoud van de basisverzekering is wettelijk vastgesteld en is bij alle verzekeraars gelijk. Wel zijn er verschillende soorten basisverzekeringen, die verschillen in voorwaarden. Zo kun je kiezen uit een naturapolis en een restitutiepolis. Met een restitutiepolis ben je vrij in de keuze van je zorgverlener. Je hoeft dan niet bij te betalen als je naar een zorgverlener gaat die geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Bij een naturapolis kun je zonder bijbetalen alleen naar zorgverleners waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Als je dit niet erg vindt, zou je voor een naturapolis kunnen kiezen. Die is doorgaans namelijk goedkoper dan een restitutiepolis.

Aanvullende verzekering nodig?

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in de basisverzekering zit. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan handig zijn. Enkele aanvullende dekkingen die voor jou interessant kunnen zijn:

  • Zorg in het buitenland: Van plan een mooie reis te maken? Houd er dan rekening mee dat je bij zorg in het buitenland soms flink moet bijbetalen. Vanuit de basisverzekering wordt zorg in het buitenland vergoed tot aan het Nederlandse tarief. Zijn de kosten voor gezondheidszorg in je vakantieland hoger dan in Nederland, dan moet je dus bijbetalen. Een aanvullende verzekering met buitenlanddekking kan hier vergoeding voor bieden. Maar let op dat je niet dubbel verzekerd bent! Heb je al een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten? Dan is aanvullend verzekeren voor zorg in het buitenland niet nodig.
  • Fysiotherapie: Fanatieke voetballers, dansers, en anders sporters opgelet! Beweging is natuurlijk erg gezond, maar blessureleed ligt al snel op de loer. Als je fanatiek sport en blessuregevoelig bent, doe je er misschien goed aan om een aanvullende verzekering met fysiotherapiedekking af te sluiten.
  • Tandarts: Als je trouw (half)jaarlijks voor controle naar de tandarts gaat en vrijwel nooit een gaatje hebt, is een aanvullende verzekering met tandartsdekking vaak niet nodig. Je bent dan met een tandartsverzekering vaak duurder uit dan als je de kosten zelf zou betalen. Heb je een wat slechter gebit? Dan kun je overwegen een tandartsverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat zorgverzekeraars voor sommige behandelingen een wachttijd hanteren. Je moet dan eerst een bepaalde periode verzekerd zijn, voor je recht hebt op vergoeding. Vaak geldt dit bij kronen, bruggen en orthodontie.

Ga van tevoren na of de vergoeding die je ontvangt vanuit de aanvullende verzekering opweegt tegen de premie die je betaalt. En bekijk ook of je niet goedkoper uit zou zijn als je de kosten uit eigen zak zou betalen.

Eigen risico

Bij de zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico van €385. Dat betekent dat je de eerste €385 die je aan zorgkosten uit de basisverzekering maakt zelf moet betalen (met uitzondering van enkele zorgsoorten zoals huisartsenbezoek en zorg rondom de zwangerschap). Je eigen risico kun je verhogen tot maximaal €885. Als je je eigen risico verhoogt, krijg je korting op de premie. De korting is ongeveer de helft van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt. Verhoog je dus je eigen risico maximaal (met €500) dan ontvang je gemiddeld zo’n €250 korting op je jaarpremie. Maar let op: Het eigen risico verhogen is alleen verstandig als je weinig kosten uit de basisverzekering maakt én als je een spaarpotje hebt om het eigen risico in totaal te kunnen betalen als het nodig is.

Zorgtoeslag

Als nieuwbakken volwassene heb je waarschijnlijk nog niet erg veel te besteden. Gelukkig is daar zorgtoeslag: een tegemoetkoming voor de premie van je zorgverzekering vanuit de overheid. Om zorgtoeslag te krijgen moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo mogen je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wij begrijpen heus wel dat je leukere dingen met je tijd kan doen dan zorgverzekeringen vergelijken. Gelukkig hoef je ook niet zelf alle zorgverzekeringen naast elkaar te leggen. Met de Zorgvergelijker van de Consumentenbond vergelijk je gratis en snel alle zorgverzekeringen met elkaar. In vier stappen geef je je wensen voor een zorgverzekering op, en vervolgens krijg je de best passende zorgverzekeringen voor jou gepresenteerd. De Zorgvergelijker houdt ook rekening met eventuele kortingen die zorgverzekeraars bieden vanwege je leeftijd of omdat je studeert.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!