Wie vertelde je wat je moest regelen toen je 18 jaar werd?

onderzoek 18 jaar

Wie vertelde je wat je moest regelen toen je 18 jaar werd? Dat is wat we onze volgers hebben gevraagd via Facebook en Instagram. Als antwoordopties gaven we school, ouders, gemeente of ik moest zelf alles uitzoeken. Waar we voor de start van ons onderzoekje het idee hadden dat jongeren die binnenkort 18 jaar worden ook geïnformeerd worden door de gemeente waar ze in wonen of via een gastles op school, blijkt dit in de praktijk niet de ervaring van jongeren te zijn. Het meest gegeven antwoord op de vraag “wie vertelde je wat je moest regelen toen je 18 jaar werd?” verbaasde ons.

Ouders spelen een belangrijke rol bij het 18 jaar oud worden

Het meest gegeven antwoord op onze vraag was dat jongeren het vooral allemaal zelf hebben moeten uitzoeken toen ze 18 jaar werden. Toch kunnen we uit het nummer twee antwoord (ouders) opmaken dat ouders ook een grote rol spelen bij het volwassen worden van hun kinderen. Als extra reacties gaven verschillende deelnemers aan dat ze in principe zelf alles hebben uitgezocht, maar ze ook terecht konden met vragen bij hun ouders. Hieruit kunnen we dan ook opmaken dat jongeren met vragen over het bereiken van de volwassen leeftijd bij hun eigen ouders terechtkunnen. Maar hoe zit het met de (semi)overheidsinstellingen? Waar blijven de scholen en gemeentes in dit verhaal?

Jongeren ervaren weinig hulp van de gemeente en scholen

School of gemeente is als antwoord op de vraag “Wie vertelde je wat je moest regelen toen je 18 jaar werd?” niet één keer gegeven. Dit kan betekenen dat jongeren dan ook geen hulp ervaren bij het bereiken van de volwassen leeftijd vanuit de gemeente waar ze wonen of school waar ze op zitten. Toch weten we dat sommige gemeentes een brief of kaartje sturen naar jongeren die 18 jaar worden. Het kan dus zo zijn dat een brief of kaartje vanuit de gemeente te weinig indruk maakt of niet volledig is voor jongeren. Dit is een geluid dat we al voor het onderzoekje vaak hoorden vanuit de doelgroep. Daarnaast weten we dat er geen tot weinig aandacht wordt gegeven aan het 18 jaar worden op scholen. Een gemiste kans wat ons betreft en dat blijkt nu ook nog eens uit de antwoorden die we krijgen van de jongeren zelf. Alleen al daarom proberen we met onze website zoveel mogelijk jongeren te bereiken en te vertellen wat er allemaal komt kijken bij het 18 jaar worden.

Benieuwd wat je moet regelen als je binnenkort 18 jaar wordt? We hebben een informatiepakket ontwikkeld speciaal voor 18-jarigen en is hier gratis te downloaden!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!