Welke rechten heb ik als huurder?

Als je een woning of kamer huurt ben je officieel huurder en als huurder heb je zo ook je rechten. Veel studenten vergeten dit of vinden het helemaal niet belangrijk. Toch is het soms handig om te weten wat je rechten zijn als huurder, omdat het je simpelweg geld kan besparen. Om je wat wegwijs te maken in de rechten die je hebt als huurder hebben we hieronder wat rechten die je als huurder hebt op een rijtje gezet.

Check je huurcontract 

Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar wordt door veel studenten vaak vergeten. Lees je huurcontract eens goed door! Daar staan namelijk alle rechten in waar je als huurder je verhuurder (huisbaas) aan kunt houden. Zorgt de huisbaas er niet voor dat je woning of kamer leefbaar is, omdat de douche het al dagen niet meer doet? Dan vind je in je huurcontract terug hoe je contact op kunt nemen met de huurbaas en welke stappen je kunt ondernemen als je huurbaas maar niet reageert.

Inschrijven bij de gemeente moet kunnen 

Als huurder heb je altijd het recht om jezelf in te schrijven bij de gemeente op je nieuwe woonadres, wel zo makkelijk voor alle post die je ontvangt. Mocht er van tevoren al aangegeven worden door de verhuurder dat inschrijven niet mogelijk is? Begin er dan niet aan, want dat betekent dat je ergens illegaal gaat wonen. Gebeurt er dan iets of krijg je het aan de stok met je huurbaas dan heb je nergens recht op en ben je sneller je kamer of woning kwijt dan dat je er waarschijnlijk in zat.

Opzegtermijn 

Dankzij de opzegtermijn, zoals staat vermeld in je huurcontract, kun je nooit zomaar op straat gezet worden door je huurbaas. De opzegtermijn is normaal gesproken drie maanden en gelden voor zowel de huurder als de verhuurder. Voor antikraakhuren gelden soms andere termijnen, spreek deze van tevoren altijd goed af en zet ze op papier.

Gemeentelijke heffingen betalen? 

Wanneer je in een gemeente woont moet je meebetalen aan de gemeentelijke heffingen. Deze krijg je eens per jaar gefactureerd van de gemeente waar je staat ingeschreven. Binnen de gemeentelijke heffingen vallen o.a. de kosten voor vuilnis. Veel studenten weten niet dat je met een laag inkomen deze kosten kunt laten kwijtschelden. Dit is even wat regelwerk, maar kan je een hoop geld besparen. Hoe je de gemeentelijke heffingen kunt laten kwijtschelden vind je terug op de website van de gemeente waar je staat ingeschreven of op het kwijtscheldingsformulier.

Afrekening servicekosten 

Eens per jaar krijg je van de verhuurder een jaarafrekening van de servicekosten. Hierin staat of je al voldoende servicekosten hebt betaald of dat je zelfs teveel hebt betaald. Want de servicekosten die je vooraf per maand betaalt komen niet altijd overeen met de werkelijke kosten die gemaakt worden. Daarom krijg je een jaarlijks overzicht met de daadwerkelijke kosten. Controleer altijd goed of de kosten wel kloppen en of de bedragen overeenkomen met die je al betaald hebt.

Al met al heb je dus meer rechten als huurder dan dat je waarschijnlijk dacht. Soms is het nodig om je recht te halen als huurder, omdat er huurbazen zijn die er een potje van maken. Mocht je er niet helemaal uitkomen met je huurbaas dan is er altijd nog de huurcommissie. Hier kun je met veel verschillende vragen terecht over je rechten en plichten als huurder en die van je verhuurder. Uitspraken die de huurcommissie doen zijn bindend voor beide partijen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!