Wat verandert er straks voor studenten met het leenstelsel?

September 2015 is het dan echt zover, de basisbeurs wordt grotendeels ingeruild voor een leenstelsel. Dit houdt in dat je studiefinanciering geen gift kan worden, zoals nu het geval is. Alles wat je leent voor je studie moet je straks terugbetalen. Dat betekent dat iedere student zich automatisch in de schulden steekt voor een studie. Hieronder lees je wat er precies gaat veranderen.

  • De basisbeurs wordt per september 2015 afgeschaft, het studentenreisproduct blijft gewoon bestaan.
  • Minderjarige studenten hebben straks ook recht op een studentenreisproduct en reizen dus gratis met het openbaar vervoer.
  • Studiefinanciering bestaat straks uit een studievoorschot. Dit voorschot bestaat uit een lening en een collegegeldkrediet. Verdienen je ouders minder dan € 46.000,- per jaar dan ontvang je een extra beurs. Deze aanvullende beurs kan oplopen tot € 365,- per maand, voor studenten met ouders die minder dan € 30.000 per jaar verdienen.
  • De maximale lening die studenten kunnen krijgen staat gelijk aan hun studiefinanciering nu, inclusief de eventuele uitwonende beurs.
  • Je krijgt 35 jaar de tijd om je studieschuld af te betalen (voorheen 15 jaar).
  • Het afbetalen van je studieschuld begint vanaf het moment dat je het minimumloon gaat verdienen.
  • Het bedrag dat je na je studie moet gaan afbetalen mag niet hoger zijn dan 4 procent van je maandinkomen.
  • Heb je een handicap of een chronische ziekte, dan wordt na het behalen van je studie € 1.200,- kwijtgescholden.
  • Startende studenten tot en met het studiejaar 2018/2019 krijgen een extra tegemoetkoming in de vorm van vouchers. Met deze vouchers kan je een bijscholing gaan volgen.

De vouchers voor studenten tot en met het schooljaar 2018/2019 zijn in het leven geroepen omdat studenten tot dat jaar niet kunnen profiteren van de investeringen die gedaan gaan worden in het onderwijs. Welke bijscholing je straks kunt gaan volgen is nog niet helemaal bekend.

Let op: de meeste veranderingen hierboven gelden alleen voor studenten van het hbo en de universiteit, voor mbo studenten zijn er weinig veranderingen.

Meer informatie over het leenstelsel vind je op onze pagina over het leenstelsel.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!