Waarom overstappen van zorgverzekering?

zorgverzekering overstappen

Het overstappen van zorgverzekering kan soms honderden euro’s schelen. Zeker wanneer je al jaren niet hebt omgekeken naar je zorgverzekering kan het te besparen bedrag flink oplopen. Dit komt doordat de polis en premie van je zorgverzekering ieder jaar wijzigt. Daarnaast is er in de afgelopen jaren vast van alles veranderd in je leven. Hierdoor past de zorgverzekering die je jaren geleden hebt afgesloten waarschijnlijk niet meer bij je huidige wensen en lifestyle. Het vergelijken van je zorgverzekering is dan ook zeker aan te raden. 

Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.

Tips kiezen zorgverzekering

Ben je van plan om je oude zorgverzekering te gaan inruilen voor een andere meestal goedkopere zorgverzekering? Dan is het belangrijk dat je een zorgverzekering kiest die past bij je wensen. Hieronder vind je tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste zorgverzekering: 

  • Welke zorg denk je nodig te hebben aankomend jaar? Hoe vaak ga je gemiddeld naar de fysio en is een tandartsverzekering echt nodig? Vind je het daarnaast belangrijk om overal terecht te kunnen voor de zorg die je nodig hebt? Beantwoord deze drie vragen nog voordat je jouw zorgverzekering gaat vergelijken. 
  • Vergelijk altijd verschillende zorgverzekeringen. Kies bijvoorbeeld de drie goedkoopste zorgverzekeringen uit ons overzicht en vergelijk de pakketten en premies. Doe dit aan de hand van jouw persoonlijke wensen. 
  • Kijk of je in aanmerking komt voor een korting bij je gekozen zorgverzekering. Als student of lid van een vereniging heb je in sommige gevallen recht op korting. Dit noemen ze een collectiviteitskorting, toch wil een korting als deze niet altijd betekenen dat je goedkoper uit bent. Neem dit dus mee in je vergelijkingsrondje. 
  • Heb je een goed gevulde spaarrekening? Kies er dan voor om je zorgpremie voor het hele jaar in 1x te betalen. Dit levert je in de meeste gevallen een korting tot 2% op. Dat is meer dan de rente die je krijgt op je spaarrekening. 

Tot wanneer kan ik wisselen van zorgverzekering? 

Overstappen van zorgverzekering kan tussen 12 november en 31 december. Voor 12 november moeten zorgverzekeraars hun zorgpremies voor het aankomende jaar bekend maken. Hierna heeft iedereen tot aan het nieuwe jaar de tijd om hun zorgverzekering te vergelijken. Technisch gezien heb je tot 31 december de tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen en hierna tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Stap je voor 31 december over van zorgverzekering dan zegt je nieuwe zorgverzekering de oude voor je op. 

De rest van het jaar kan je niet overstappen. Daarom is het belangrijk om in de periode dat je kunt overstappen je huidige zorgverzekering te vergelijken. In de meeste gevallen ben je namelijk goedkoper uit bij een andere zorgverzekeraar. Hieronder vind je alvast de meest gekozen zorgverzekeringen onder jongeren en studenten. 

Meest gekozen zorgverzekering  
FBTO126,95 Bekijken
UnitedConsumers VGZ127,45Bekijken
Univé127,45Bekijken
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Bij de getoonde zorgpremie is er vanuit gegaan dat er gekozen wordt voor een standaard eigen risico van € 385,-. Een hoger eigen risico betekend een lagere zorgpremie.
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!