Toelage studenten voortgezet onderwijs

Voldoe je aan de voorwaarden voor studiefinanciering en zit je nog op het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO etc.), dan heb je geen recht op studiefinanciering. In plaats daarvan heb je wel recht op een tegemoetkoming (een toelage en/of tegemoetkoming in het lesgeld) van de overheid op je schoolkosten. Deze toelage werkt hetzelfde als studiefinanciering. Het enige verschil is dat deze toelage een gift is, je zit dus nergens aan vast. De toelage ontvang je omdat je ouders vanaf het moment dat je 18 jaar oud bent geen kinderbijslag meer ontvangen. De hoogte van de toelage scheelt per student, dit omdat er gekeken wordt naar de inkomsten van je ouders. De toelage bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage.

Tegemoetkoming scholieren

Basistoelage scholieren De hoogte van de basistoelage is afhankelijk van één ding, namelijk jouw woonsituatie. Hieronder zie je de bedragen geldig van januari t/m juli 2023.

Basistoelage: thuiswonend € 125,07 en uitwonend € 291,62

Aanvullende toelage De hoogte van de aanvullende toelage heeft onder andere te maken met het gezamenlijke inkomen van je ouders/opvoeders. Dit kan ook betekenen dat je geen recht hebt op een aanvullende toelage. Hieronder zie je de bedragen geldig van januari t/m juli 2023.

Voortgezet onderwijs onderbouw: € 85,89

Voortgezet onderwijs bovenbouw: € 94,03

Voortgezet speciaal onderwijs: € 57,05

Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs: € 125,78

Particulier voortgezet onderwijs onderbouw: € 117,59

Particulier voortgezet onderwijs bovenbouw: € 125,78

Wil je precies weten hoe hoog de toelage is die je krijgt, dan moet je eerst de toelage aanvragen. Vervolgens ontvang je een brief met daarop de exacte toelage.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!