Theorie- en Praktijkexamen

Nadat je gestart bent met het nemen van rijlessen is het tijd om met je rijinstructeur te overleggen over je theorie- en praktijkexamen. Samen met je rijinstructeur kun je namelijk het voor jou perfecte moment kiezen om je theorie-examen te gaan doen. Naast een theorie-examen kun je er nog voor kiezen om een tussentijdse toets te gaan doen, dit is een proef praktijkexamen om te verkennen hoe het nou precies werkt zo’n praktijkexamen. Veel mensen zijn namelijk zenuwachtig voor hun praktijkexamen, dan is een tussentijdse toets dus een echte aanrader. Daarnaast heb je de mogelijkheid om bij je tussentijdse toets voor je bijzondere manoeuvres (o.a. straatje keren en inparkeren) een vrijstelling te krijgen, dit betekent dat je deze onderdelen niet meer hoeft te doen tijdens je echte praktijkexamen.

Theorie-examen

Het theorie-examen bij het CBR bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht. Bij gevaarherkenning krijg je vragen over hoe je zou handelen in bepaalde verkeerssituaties. Bij verkeersregels en verkeersinzicht gaat het om ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen. Tijdens het examen zie je de verkeersituaties steeds op een groot beeldscherm, hierover krijg je de vragen, deze worden voorgelezen, maar je kunt ook meelezen. Je beantwoordt de vragen vervolgens met de knoppen op de tafel.

De norm om te slagen bestaat uit minimaal 13 van de 25 vragen goed over gevaarherkenning en 35 van de 40 vragen goed over verkeersregels en verkeersinzicht. Ben je gezakt dan kun je lezen op het uitslagenformulier teruglezen waar je de volgende keer harder op moet studeren. De kosten van het theorie-examen bedragen € 37,00 (tarief 2021). Het enige wat je moet meenemen tijdens het theorie-examen is een wettelijk toegestaan, geldig, eigen identiteitsbewijs.

Gezondheidsverklaring

De kosten voor een gezondheidsverklaring zijn € 39,30 (tarief 2021). De gezondheidsverklaring vraag je aan via de website van het CBR en stuur je vervolgens ook naar hun op. Hierna beoordeelt het CBR of je gezond genoeg bent om auto te rijden.

Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan de examensituatie en om eventuele spanning weg te nemen. Als je de bijzondere manoeuvres (zoals straatje keren en inparkeren) goed uitvoert, krijg je een vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het praktijkexamen. Om deel te mogen nemen aan dit examen moet je al in het bezit zijn van je theoriecertificaat en ongeveer op ¾ van je rijlessen zitten. De kosten van de tussentijdse toets bedragen € 120,00 (tarief 2021). Na afloop van het examen hoor je van de examinator die mee heeft gereden of je geslaagd bent of niet.

Praktijkexamen 

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Hiervan is 15 minuten beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Nadat  je jezelf hebt voorgesteld aan de examinator wordt er van je gevraagd (door je rijinstructeur) om een zelfreflectie in te vullen, hierop staan vragen m.b.t. jouw rijvaardigheden. Nadat je deze hebt ingevuld is het tijd om richting de auto te lopen. Buiten wordt er op de parkeerplaats een ogentest afgenomen, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.

Tijdens de rit wordt er gekeken naar de beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. De examinator beoordeelt dit tijdens het rijden, de uitslag krijg je als je eenmaal weer terug bent bij het CBR. Tijdens het rijden wordt je de weg gewezen, door een navigatie of de examinator zelf. Vervolgens wordt er van je gevraagd om ongeveer 10 minuten zelfstandig naar een bestemming te rijden. Helemaal foutloos hoeft het allemaal niet te gaan. Direct na afloop vertelt de examinator jou de uitslag van het examen. Ben je gezakt dan krijg je te horen waarop je gezakt bent, zo kun je de volgende keer extra op deze aandachtspuntjes letten. Ben je geslaagd dan kun je de dag na jouw praktijkexamen je rijbewijs aanvragen. Vergeet trouwen ook bij dit examen je wettelijk toegestaan, geldig, eigen identiteitsbewijs, je theoriecertificaat en je reserveringsbevestiging niet. De kosten van een praktijkexamen bedragen € 120,00 (tarief 2021).

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!