Tegemoetkoming schoolkosten voortgezet onderwijs

Wat nou als je voldoet aan alle voorwaarden voor studiefinanciering maar je zit nog op het voortgezet onderwijs (mavo, havo, vwo, vmbo-tl, lwoo, praktijkonderwijs en vso) waar heb je dan precies recht op? Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden voor studiefinanciering maar je zit nog op het voortgezet onderwijs dan heb je helaas geen recht op studiefinanciering. In plaats daarvan heb je in de meeste gevallen wel recht op een speciale toelage voor studenten in het voortgezet onderwijs. Deze tegemoetkoming in je schoolkosten is bijna hetzelfde als studiefinanciering. Het grote voordeel is wel dat de tegemoetkoming die je krijgt wanneer je nog op het voortgezet onderwijs zit altijd een gift is en dus geen lening!

Wat zijn de voorwaarden voor tegemoetkoming scholieren voortgezet onderwijs?

De voorwaarden voor een toeslag voor studenten in het voortgezet onderwijs zijn bijna hetzelfde als die voor studiefinanciering. De voorwaarden voor tegemoetkoming scholieren voorgezet onderwijs zijn als volgt:

  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn en niet ouder dan 30 jaar
  • Je zit op het voortgezet onderwijs: vmbo, havo, mavo, lwoo, praktijkonderwijs, vso of vavo
  • Je opleiding is erkend en duurt minimaal 1 jaar
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan staat niets je meer in de weg om de tegemoetkoming scholieren voorgezet onderwijs aan te gaan vragen.

Hoe hoog is de tegemoetkoming scholieren voorgezet onderwijs en waar kan ik het aanvragen?

Op hoeveel toelage je recht hebt als scholier in het voortgezet onderwijs hangt wat betreft de basistoelage 100% af van je woonsituatie. Woon je nog thuis dan is de hoogte van de toelage lager dan wanneer je op jezelf woont. De eventuele aanvullende toelage die je kunt krijgen hangt af van het inkomen van je ouders/opvoeders. Op hoeveel toelage je precies kunt rekenen vind je in het overzicht dat we hebben gemaakt met alle bedragen toelage studenten voortgezet onderwijs.

Het aanvragen van de tegemoetkoming voor scholieren in het voortgezet onderwijs gaat eigenlijk op dezelfde manier als het aanvragen van studiefinanciering. Ook de uitbetaling van de toelage gebeurd op dezelfde dag als die van de studiefinanciering. Het aanvragen van de tegemoetkoming voor scholieren in het voortgezet onderwijs doe je eenvoudig via de website van DUO. Meer informatie over de stappen die je moet doorlopen tijdens het aanvragen van de toelage vind je op onze pagina Studiefinanciering aanvragen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!