Studeren met een lening!

De basisbeurs heeft zijn langste tijd gehad, veel te duur vindt het kabinet. Veel aankomende studenten zitten nu met een aantal vragen. Is studeren nog de moeite waard en kan ik die lening straks wel terugbetalen? Het antwoord op die vragen is: Jazeker! En dat ondanks een studieschuld.

Studenten die dit jaar zijn begonnen met hun studie hebben nergens last van, ze behouden hun basisbeurs gewoon. Maar start je het schooljaar 2014/2015 met een studie dan kun je er toch echt niet aan ontkomen. Je zult niet verplicht worden om geld te lenen en een studieschuld op te bouwen, als je ouders je financieel willen ondersteunen is dat geen probleem. Toch zullen er heel veel studenten aan moeten geloven.

Hoogte van je schuld? Ben je straks een uitwonende student dan leen je een kleine €3200 per jaar. In vier jaar tijd heb je dan (inclusief rente) zo’n €13.000 schuld opgebouwd, maar als het goed is ook een diploma. Nadat je een diploma gehaald hebt en vervolgens een baan hebt gevonden moet je beginnen met aflossen, dit gebeurt naar draagkracht. Vandaar de naam ‘sociaal leenstelsel’. Het bedrag dat je af moet gaan lossen is minimaal 2% van je inkomen en maximaal 4%. Word je een grootverdiener dan ben je dus snel van je studieschuld af.

Oneerlijk! Natuurlijk is het ongelofelijk balen, lenen voor je studie. Maar de basisbeurs omzetten in een sociaal leenstelsel en de OV-jaarkaart omzetten in een kortingskaart (dit gebeurt pas in 2016) levert de overheid een besparing op van ruim anderhalf miljoen euro! Bovendien word je als student zijnde met een lening straks alsnog flink gesubsidieerd. Want de gemiddelde kosten voor een studie in het hoger onderwijs bedraagt ongeveer €8400 per jaar, terwijl je straks maar hoeft te lenen voor een bedrag van €3200 euro per jaar. Daarnaast zie je elk jaar dat je studeert later terug op je bankrekening. Hoe hoger je opleiding, hoe hoger je inkomen.

Op de hoogte blijven van alle veranderingen, die van belang zijn voor studenten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!