Studenten verdienen geld met studiefinanciering

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat een derde van alle studenten meer geld leent dan nodig is.  Ze lenen dit via het DUO, tegen een lage rente, en zetten het vervolgens op een spaarrekening tegen een hogere rente. Er valt dus geld te verdienen met je studiefinanciering! 

10% van de ondervraagde studenten gebruikt het opgespaarde geld zelfs voor het kopen van hun eerste huis. De spaarrente die je betaalt wanneer je leent via het DUO bedraagt 0,12%, zelfs met de lage rentes die banken nu bieden is lenen bij het DUO dus goedkoper. Het Nibud verwacht dat studenten met het nieuwe leenstelsel straks nog meer gaan lenen en dat dit geleende geld lang niet allemaal gebruikt gaat worden voor de studie. Het geld wat je leent moet volgens Minister Bussemaker gebruikt worden voor de studie, maar er wordt niet op gecontroleerd.

Zo werkt het: Stel je voor, je leent € 100,- per maand extra bij via het DUO, tegen een rente van 0,12%. Je zet dit geld netjes op een spaarrekening waarbij je een rente krijgt van 1,5%. Jaarlijks ontvang je dan het verschil van ruim 1% rente op je spaarrekening. 

Zeker in het begin zal het geen vetpot zijn en zitten er risico’s aan verbonden, maar voor sommige studenten helpen alle kleine beetjes. Het Nibud waarschuwt voor het lenen van geld, ook tegen de lage rente bij DUO. Want, geld lenen kost geld!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!