Sommige verzekeringen zijn verplicht!

verzekeringen verplicht

Bij 18 jaar worden hoort een hele verantwoordelijkheid. De verplichte verzekeringen afsluiten is daar eentje van. Gelukkig zijn dat er in Nederland maar twee, namelijk de zorgverzekering en een WA-verzekering voor motorvoertuigen. Deze verzekeringen zijn verplicht omdat je kosten kunt krijgen die niemand zomaar kan dragen, een verzekeraar wel.

Verplichte zorgverzekering

Je hebt vanaf je 18e verjaardag premieplicht, dit betekent dat er betaald moet worden voor een zorgverzekering. Dit kan via je ouders, maar het is slimmer om dit zelf te regelen. Je ouders hebben waarschijnlijk voor een duurder pakket gekozen dan dat je als jong iemand nodig gaat hebben. Kies daarom niet automatisch voor dezelfde zorgverzekering als je ouders.

Het verplichte gedeelte is de basis zorgverzekering. Alle aanvullende opties waar je uit kunt kiezen zijn niet verplicht. Denk hierbij aan een aanvullende tandartsverzekering of de vergoeding voor fysiobehandelingen. Met de verplichte basis zorgverzekering ben je verzekerd voor onder andere een bezoekje aan de huisarts en ziekenhuisbehandelingen. De huisarts bezoek je zonder eigen risico te betalen. Bij het ziekenhuis en andere specialisten betaal je wel minimaal het verplichte eigen risico dat hoort bij een zorgverzekering.

Tegenwoordig moet je wel opletten bij het afsluiten van een zorgverzekering of je gaat voor vrije zorgkeuze of beperkte zorgkeuze. Hiermee bepaal je waar je terecht kunt voor de zorg die binnen het verplichte gedeelte van de zorgverzekering valt.

Verplichte autoverzekering

Wie een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets heeft moet deze verplicht verzekeren. Dit doe je met een WA-verzekering. Het afsluiten van deze verzekering is verplicht omdat het zo geregeld staat in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (Wam). Met een motorvoertuig kan je flinke schade veroorzaken en een WA-verzekering dekt deze hoge kosten. Bij bijna alle verzekeraars kan je de verplichte WA-verzekering voor motorvoertuigen afsluiten.

Niet verplicht, wel verzekeren

Je kunt je voor heel veel dingen verzekeren. Veel gebruikte verzekeringen zijn de reisverzekering, inboedelverzekering, scooterverzekering en uitvaartverzekering. Maar wat is eigenlijk verstandig om te verzekeren? Naast de twee verplichte verzekeringen is het verstandig om je op andere gebieden ook goed te verzekeren. Let wel op, want te veel verzekeren is zonde van je geld.

Voor de verzekeringen wordt vaak gekozen:

Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig om te regelen!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!