Pensioen opbouwen, moet dat?

Als je gaat werken of al een bijbaantje hebt kun je er voor kiezen om te beginnen met het opbouwen van je pensioen. Maar is dit wel zo verstandig? En wat houdt dat nou eigenlijk in, pensioen.. wij leggen het uit!

Pensioen is een inkomen voor de tijd dat je niet meer werkt op latere leeftijd of als je niet meer kunt werken wegens arbeidsongeschiktheid. Ook wordt het pensioen uitgekeerd als je komt te overlijden, het geld gaat dan naar de nabestaanden (bijvoorbeeld je man/vrouw of kinderen). Vanaf het moment dat je werkt kun je tot je 21e zelf er voor kiezen om te beginnen met pensioen op te bouwen. Er wordt dan simpelweg een bepaald bedrag van je salaris ingehouden dat naar een pensioenfonds gaat. Het pensioenfonds bewaart jouw ingelegde geld en zorgt er zelfs voor dat het een beetje meer wordt, een soort sparen dus.

Het is aan te raden om vanaf het moment dat je gaat werken te beginnen met het opbouwen van je pensioen, zodat je er later beter bij zit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naast je pensioen wat extra te sparen, niet perse voor je pensioen maar om een extraatje te hebben voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven.

Als je verandert van werkgever op jonge leeftijd (tot 21 jaar oud) wordt er aan je gevraagd om je pensioen mee te verhuizen, als je hiervoor kiest gebeurt dit automatisch. Je spaart dan gewoon verder bij het pensioenfonds van je nieuwe werkgever. Je kunt er ook voor kiezen om het geld te laten staan bij je oude pensioenfonds of om het uit te laten betalen.

De pensioen leeftijd staat voor jongeren van nu op 67 jaar, voorheen was dit 65. Je kunt er altijd voor kiezen om eerder met pensioen te gaan, dan zal je het wel met minder pensioen moeten doen. Ga je later met pensioen dan krijg je meer. Het langer doorwerken loont dus wel degelijk.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!