Mbo-studenten hebben recht op zorgtoeslag

recht op zorgtoeslag

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat mbo-studenten onterecht denken dat ze geen recht hebben op zorgtoeslag. Het is zelfs zo erg dat 2 op de 3 mbo-studenten geen zorgtoeslag aanvraagt en zo dus meer dan 1000 euro per jaar laat liggen! Dat is geld waar mbo-studenten gewoon recht op hebben. Doordat het aanvragen ingewikkeld lijkt, de voorwaarden moeilijk te begrijpen zijn en de angst het weer terug te moeten betalen zorgt dat ervoor dat jongeren zorgtoeslag niet durven aan te vragen. Hier willen we graag verandering in brengen. Hieronder leggen we je uit wat de regels zijn voor zorgtoeslag en hoe je het kunt aanvragen.

Zorgtoeslag regels

De regels voor zorgtoeslag staan opgeschreven in de voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld niet teveel geld verdienen of teveel geld op je spaarrekening hebben. De meeste studenten komen niet eens in de buurt van deze maximale bedragen. Daarnaast maakt het niet uit of je nog thuis woont of ergens anders. Dit zijn de voorwaarden voor zorgtoeslag:

  • Je mag niet meer dan 31.998 euro verdienen in heel 2022
  • Je mag niet meer dan 120.020 spaargeld hebben
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn
  • Je moet een zorgverzekering hebben

Voldoe je aan al deze regels? Dan staat niets je meer in de weg om zorgtoeslag aan te vragen!

Zorgtoeslag aanvragen

Het moeilijkste van zorgtoeslag is misschien wel dat je het zelf op tijd moet aanvragen. Word je 18 jaar? Dan kan je het beste je aanvraag doen nog voordat je jarig bent. Later mag natuurlijk ook. Wel moet je vaak dan wat langer op je geld wachten. Het aanvragen van zorgtoeslag doe je op toeslagen.nl. Hiervoor heb je een DigiD nodig waarmee je kunt inloggen. Je logt in op je persoonlijke omgeving, die heet “Mijn toeslagen”. Nadat je bent ingelogd klik je op “Zorgtoeslag” en hierna op “Aanvragen”. Door het beantwoorden van een paar vragen kan je snel en eenvoudig zorgtoeslag aanvragen.

Klik hier om zorgtoeslag aan te vragen via toeslagen.nl

Wanneer de eerste zorgtoeslag op je rekening staat hangt 100% af van wanneer je de aanvraag hebt gedaan. De Belastingdienst gaat over toeslagen en ze zijn helaas niet zo heel snel.

Wijzigingen doorgeven

Verandert er iets in je leven. Ga je samenwonen, meer geld verdienen of verhuizen? Geef dit soort veranderingen dan altijd direct door in je “Mijn toeslagen” account. Het kan zijn dat je hierdoor geen recht meer hebt op zorgtoeslag of het zelfs moet terugbetalen. Met het doorgeven van veranderingen in je leven voorkom je problemen. Veranderingen doorgeven is net zo belangrijk als het updaten van je socials!

Hulp bij je aanvraag?

Er zijn online veel verschillende websites te vinden die je graag willen helpen met het aanvragen van je zorgtoeslag. Dit zijn websites die willen verdienen aan jouw aanvraag. Het aanvragen van zorgtoeslag is gratis via toeslagen.nl (website overheid) en de aanvraag gaat net zo snel. Kom je er echt niet uit en heb je hulp nodig bij je aanvraag? Dan kan je terecht bij de gemeente of jongerenwerkers. Daarnaast heeft bijna elke gemeente een jongeren informatiepunt waar je ook met dit soort vragen langs kunt gaan.

Check hier de dagen waarop zorgtoeslag wordt uitbetaald door de Belastingdienst 

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!