Huurtoeslag studenten 2020, waar heb je recht op?

Je bent student en zit nu op kamers, maar je hebt grootse plannen en wilt iets voor jezelf gaan huren. Dan heb je in de meeste gevallen recht op huurtoeslag. Toch is het voor veel studenten onduidelijk of ze nou wel of geen recht hebben op huurtoeslag. Wanneer je wel of juist geen recht hebt op huurtoeslag hangt helemaal af van je woonsituatie en er zijn nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voor het krijgen van huurtoeslag. Wij zochten het voor je uit en hebben alle voorwaarden voor huurtoeslag onder elkaar gezet.

Dit zijn de voorwaarden voor huurtoeslag in 2020

Om  in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je beschikt over een eigen woon(slaap)kamer met een eigen keuken en toilet.
  • Op het adres waar je woont staan alleen jij en/of je partner/medebewoner ingeschreven.
  • Je (gezamenlijke) inkomen en huurprijs zijn niet te hoog
  • Je hebt geen voordelen uit sparen en beleggen

Voldoe je aan al deze voorwaarden voor huurtoeslag in 2020? Dan kan je huurtoeslag gaan aanvragen en in het meest gunstige geval heb je ook nog eens recht op de maximale huurtoeslag.

Huurtoeslag als je op kamers woont?

Zoals je hierboven bij de voorwaarden voor huurtoeslag kunt lezen heb je helaas geen recht op huurtoeslag als je op kamers woont. Dit komt omdat het studentenhuis waar je woont geen zelfstandige woonruimte is, je deelt hem in de meest gevallen namelijk met andere studenten. Woon je wel in een zelfstandige woonruimte en bezit je over een eigen woonkamer, keuken en badkamer? Dan heb je als je voldoet aan de overige voorwaarden als student gewoon recht op huurtoeslag.

Hoe hoog is de inkomensgrens en vermogensgrens voor huurtoeslag in 2020?

Allereerst goed nieuws, want de inkomensgrens voor huurtoeslag is er sinds 1 januari 2020 niet meer. Wel bevat de huurtoeslag sindsdien een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage hangt af van de hoogte van je huur. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage. Is je eigen bijdrage hoger dan je huur dan heb je natuurlijk geen recht meer op huurtoeslag. De vermogensgrens voor huurtoeslag staat in 2020 op 30.846 als je alleen woont en heb je een toeslagpartner dan mogen jullie samen een vermogen hebben van 61.692 euro om recht te behouden op huurtoeslag.

Wanneer gaat de huurtoeslag in en op welke dag wordt huurtoeslag uitbetaald?

Huurtoeslag gaat voor iedereen (en dus ook voor studenten) in op de 1e van de maand. Mocht je halverwege de maand ergens staan ingeschreven dan krijg je huurtoeslag de eerste volgende maand. De uitbetaling van huurtoeslag gebeurt altijd rond de 20e van de maand. Alle betaaldata van huurtoeslag voor 2020 vind je hier terug.

Hoe en waar kan ik als student huurtoeslag aanvragen?

Huurtoeslag kun je net als alle andere toeslagen helemaal zelf aanvragen bij de overheid via toeslagen.nl. Je kunt natuurlijk ook eerst een proefberekening maken nog voordat je huurtoeslag aanvraagt. Zo zie je direct op hoeveel huurtoeslag je recht hebt.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!