Hoeveel mag je bijverdienen met studiefinanciering in 2023?

Niet te veel mogen bijverdienen is één van de voorwaarden voor het ontvangen van studiefinanciering. Verdien je te veel? Dan heb je geen recht meer op studiefinanciering. Ieder jaar wordt de bijverdiengrens bepaald door DUO. Het is dan ook goed om als student op de hoogte te zijn van deze bijverdiengrens. Daarom leg ik je hieronder uit hoe het zit met de bijverdiengrens van DUO.

Bijverdienen met studiefinanciering mbo-opleiding

Volg je een mbo-opleiding en ontvang je een basisbeurs? Dan moet je rekening houden met de bijverdiengrens van DUO. Kom je boven deze grens dan verlies je het recht op studiefinanciering en het bijbehorende studentenreisproduct (studenten ov). De bijverdiengrens voor 2023 staat op 16.121,60 euro. DUO kijkt hier alleen naar je eigen inkomen, dat van je ouders of partner telt niet mee. Blijf je onder de bijverdiengrens van 16.121,60 euro dan hoef je niks te doen. Kom je boven de bijverdiengrens in 2023 dan moet je wel in actie komen. Verdien je te veel? Zet dan zo snel mogelijk je studiefinanciering stop. Dit doe je door in te loggen op “Mijn DUO”. Doe dit ook wanneer je alleen een studentenreisproduct ontvangt. DUO controleert elk jaar achteraf of je niet te veel hebt bijverdiend als student, door je gegevens op te vragen bij de Belastingdienst. Regel het dus op tijd!

Bijverdienen met studiefinanciering hbo- of universiteitsstudie

Wie een hbo- of universiteitsstudie volgt en hiervoor studiefinanciering ontvangt hoeft geen rekening te houden met de bijverdiengrens in 2023. Dit komt doordat de huidige studenten onder het leenstelsel vallen. Je leent vrijwel alles bij DUO en het zou raar zijn als je ook nog eens wordt begrensd in het werken naast je dure studie. Mocht de basisbeurs voor hbo- en universiteitsstudenten weer worden ingevoerd in schooljaar 2023-2024 moeten ook hbo- en universiteitsstudenten rekening gaan houden met de bijverdiengrens.

Kabinet wil af van de bijverdiengrens

Goed nieuws, het kabinet wil namelijk af van de bijverdiengrens. Dit betekent dat mbo-studenten net als hbo- en universiteitsstudenten zoveel mogen bijverdienen als ze willen. Dit voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. De verwachting is dat er in 2023 een besluit over wordt genomen. Het is dus nog niet zeker dat alle partijen ermee akkoord gaan. Tot die tijd zal DUO gewoon blijven controleren op de bijverdiengrens in 2023.

Mocht het besluit worden goedgekeurd en je hebt je studiefinanciering moeten stopzetten in 2023 omdat je te veel inkomsten had. Dan kan je hierna met terugwerkende kracht alsnog studiefinanciering aanvragen over de maanden die je mist.

Bijverdiengrens zorgtoeslag

Naast de bijverdiengrens van DUO voor studenten met studiefinanciering is er ook een bijverdiengrens voor mensen die zorgtoeslag ontvangen. Ontvang je zorgtoeslag van de Belastingdienst in 2023? Dan mag je niet meer dan 38.520 euro bijverdienen. De meeste studenten komen hier niet eens bij in de buurt. Toch is het voor succesvolle studenten iets om in de gaten te houden. Verdien je te veel en ontvang je zorgtoeslag? Zet dan je zorgtoeslag stop via toeslagen.nl.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!