Goed voor jezelf zorgen begint met een verzekering

Je achttiende verjaardag is een belangrijk moment in je leven. Volgens de wet ben je vanaf die dag meerderjarig en dus volwassen. Dit brengt flink wat veranderingen met zich mee. Je mag stemmen, autorijden, een biertje drinken in het café en je hebt niet langer toestemming nodig van je ouders of voogd. Maar bij de baas over eigen leven zijn horen ook verplichtingen. Eén van die verplichtingen is het afsluiten van een eigen zorgverzekering. Maar hoe werkt de zorgverzekering eigenlijk en heb je deze verzekering écht nodig?

Hoe werkt de zorgverzekering?

Een zorgverzekering, ook wel een ziektekostenverzekering genoemd, verzekert je tegen de kosten die gemaakt worden bij ziekte. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de dokter, een verblijf in het ziekenhuis, de aanschaf van medicijnen of behandelingen door een specialist. Standaardkosten die je maakt voor zorg worden, afhankelijk van je verzekering, deels of geheel vergoed. Iedereen die in Nederland woont en ouder is dan achttien jaar moet een zorgverzekering hebben. Voor je achttiende was je gratis verzekerd via je ouders, nu moet je zelf een verzekering afsluiten en premie betalen. Dat is zelfs wettelijk verplicht.

Premie betalen, eigen risico en eigen bijdrage

De behandelingen en medische zorg die onderdeel van het basispakket zijn, worden bepaald door de overheid. Om gebruik te kunnen maken van deze zorg betaal je maandelijks een premiebedrag. Hoe uitgebreider je verzekering, hoe hoger de premie is die je betaalt. Bij de zorgverzekering geldt ook een eigen risico. Dit is het bedrag aan zorgkosten dat je eerst zelf moet betalen voordat zorg die je ontvangt vergoed wordt. Het verplicht eigen risico bedraagt € 385,- en geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Ook moet je sommige zorg, die niet volledig vergoed wordt, uit eigen zak betalen. Als verzekerde betaal je voor specifieke zorg een zogenaamde eigen bijdrage in de vorm van een percentage of een vast bedrag.

Simpel en snel een zorgverzekering afsluiten

Je verdiepen in je zorgverzekering, daar zit je niet echt op te wachten. Toch is het heel verstandig om je goed in te lezen en de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Het afsluiten van de zorgverzekering die aansluit op jouw behoeftes kan namelijk veel geld schelen. Heb je een gevoelig gebit? Heb je vaak last van sportblessures? Of misschien heb je op korte termijn wel een nieuwe bril of contactlenzen nodig. Als je meer of andere zorg nodig hebt dan de basisverzekering biedt, kun je bij verzekeraars aanvullende verzekeringen afsluiten. Je maandpremie gaat weliswaar omhoog, maar dat weegt niet op tegen de kosten die je anders uit eigen zak moet betalen. Geld dat je dus weer kunt uitgeven aan leuke dingen. Succes verzekerd!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!