Vergelijk je rijk!

“Ik wil graag een nieuwe iPhone, een abonnement heb ik nog. Ik heb al bij verschillende sites en winkels gekeken. Maar door al die aanbiedingen ben ik de weg een beetje kwijt. Hoe weet ik wat voor mij de beste en goedkoopste optie is om deze telefoon te kopen?” Dat vraagt Zulema (20) aan de Geldcoach van Edgie.

Je kunt bij zoveel winkels en sites terecht voor een nieuwe smartphone of andere gadgets dat je makkelijk het overzicht kwijt raakt. Vaak weet je al wel precies wat je wilt hebben, zoals Zulema die op zoek is naar een nieuwe iPhone. Nu nog even uitzoeken waar je ‘m snel én goedkoop kunt krijgen. Wij leggen in een paar stappen uit hoe je tot een goede keuze komt.

Wat wil je hebben? Bedenk, voordat je gaat zoeken, eerst goed wat je wilt hebben. Aan welke eisen moet je nieuwe smartphone voldoen? Koop nieuwe spullen niet bij de eerste de beste winkel of aanbieder, de kans is groot dat je dan te veel betaalt. Vergelijk eerst voordat je iets koopt. Dat kan via Google, maar vraag ook vrienden en familie waar zij goede ervaringen hebben. En, misschien wel de makkelijkste manier: maak een rondje langs vergelijkingssites.

Vergelijkingssites Vergelijken klinkt makkelijker dan het is. Er zijn een hoop vergelijkingssites, sommige zijn gespecialiseerd in bepaalde producten en andere bieden zo ongeveer alles aan. Vergelijkingssites werken met een database, die krijgen ze van de aanbieders van de producten. Hier halen ze hun informatie over onder andere de prijs, specificaties en andere kenmerken van producten uit. Vergelijkingssites moeten ook hun geld verdienen, bedrijven moeten daarom vaak betalen om genoemd te worden op de site. Lang niet alle vergelijkingssites zijn daarom onafhankelijk. Bedenk dit goed wanneer je op zoek bent naar een product.

[button color=”green” size=”medium” link=”https://www.18ennu.nl/zorgverzekering-vergelijken” ]zorgverzekering vergelijken[/button]

Waar moet je op letten als je gaat vergelijken?

Nummer één lang niet altijd de beste keus
Omdat aanbieders betalen voor een plek op zo’n vergelijkingssite is de nummer één uit de vergelijking lang niet altijd de beste optie. De uitkomst op vergelijkingssites kan verschillen. Aanbieders van producten kunnen afspraken maken met een vergelijkingssite. Zo kunnen aanbieders korting geven op producten die veel worden verkocht via de sites. De site die deze deal gesloten heeft kan bijvoorbeeld een telefoon goedkoper aanbieden dan andere sites.

Bekijk meerdere vergelijkingssites
Wil je elektronica kopen, dan kun je op verschillende sites terecht: kieskeurig.nl, kelkoo.nl, bellen.com, beslist.nl, vergelijk.nl en dat zijn ze zeker nog niet allemaal. Kijk altijd bij een aantal sites voordat je een keuze maakt. De sites vergelijken op verschillende manieren. De beste keus van de site heeft misschien allerlei functionaliteiten of opties die jij helemaal niet wilt en waar je dan wel voor gaat betalen.

Verzendkosten en andere extra kosten
Worden in de vergelijking ook de verzendkosten en andere extra kosten meegenomen? Of komen er achteraf nog allerlei losse kosten bij? Kijk hoe de site tot de vergelijking komt (wel of geen verzendkosten, wat krijg je erbij en wat niet?). Deze info kun je vaak vinden in de voorwaarden van de site. Neem ook deze kosten mee in je vergelijking.

Als jouw product er niet tussen staat
Lang niet alle producenten een aanbieders staan op vergelijkingssites, als de aanbieders van producten hun data niet aanbieden,of niet betalen om weergegeven te worden, kunnen ze ook niet vergeleken worden. Kijk daarom ook altijd even op website van de aanbieder zelf als je op zoek gaat naar een product.

Voorwaarden
Ze kwamen net al even voorbij: de voorwaarden. We weten het, het is een rotklus, maar het is toch de moeite waard om ze door te nemen als je twijfelt over een website. Is informatie over de organisatie makkelijk vindbaar op de site? Kun je de klantenservice makkelijk bereiken? Hoe wordt er vergeleken; alleen de prijs of wegen ook andere kenmerken mee? Staan alle producten van je keuze in de vergelijking? Als je deze info goed kunt vinden zegt dat ook al heel wat over de kwaliteit van de vergelijkingssite.

Kijken, kijken, kopen Product gevonden? Check dan ook even of de site waar jij je telefoon gaat kopen betrouwbaar is. Vergelijken is niet alleen goed als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, maar ook voor andere producten zoals gadgets, verzekeringen en meubels bijvoorbeeld.

Edgie Geldcoach op FunX We beantwoorden jouw Geldcoachvragen niet alleen online maar ook op radiozender FunX! Luister elke zondag tussen 17.00 en 19.00 uur naar radioshow Hi5 en hoor hoe jij meer uit je geld kunt halen. Heb je de uitzending gemist? Luister ‘m dan hieronder terug.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!