Basisbeurs, aanvullende beurs en lenen

Studiefinanciering voor het mbo, hbo en de universiteit bestaat uit meerdere onderdelen. Per onderdeel leggen we hieronder uit hoe het werkt en op hoeveel studiefinanciering je recht hebt. Controleer altijd eerst of je voldoet aan de voorwaarden voor studiefinanciering zodat je zeker weet dat je recht hebt op studiefinanciering.

Let op: Deze pagina wordt niet meer bijgewerkt. Waarschijnlijk is de informatie oud en dus niet relevant.

Waar ben je naar op zoek?

Studiefinanciering mbo

Basisbeurs mbo: mbo-studenten die recht hebben op studiefinanciering ontvangen sowieso een basisbeurs. De basisbeurs is voor mbo-studenten een prestatiebeurs, dit betekent dat je binnen 10 jaar je diploma moet halen voordat de basisbeurs een gift wordt. Hoe hoog de basisbeurs is die je kunt krijgen hangt af van je woonsituatie. Als je op kamers woont ben je uitwonend en krijg je een hogere basisbeurs dan iemand die nog thuis woont en dus thuiswonend is.

Aanvullende beurs mbo: Een aanvullende beurs is er voor studenten met ouders die weinig of zelfs niet kunnen meebetalen aan een opleiding. Hoe hoog de aanvullende beurs is hangt af van het inkomen van je ouders. Net als je basisbeurs is de aanvullende beurs een prestatiebeurs en wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt wordt deze beurs omgezet in een gift. Het bedrag dat je hieronder kunt vinden is de maximale aanvullende beurs die je voor het mbo kunt krijgen.

Lening mbo: Naast het aanvragen van de basisbeurs en een eventuele aanvullende beurs is er ook de mogelijkheid voor mbo-studenten om extra geld te lenen. Hoeveel je (extra) leent bij DUO bepaal je zelf. Dit kan het maximale bedrag zijn, maar minder mag ook. Het geld dat je leent bij DUO moet na je opleiding worden terugbetaald, met rente.

Bedragen studiefinanciering mbo
Januari t/m juli 2023ThuiswonendUitwonend
Basisbeurs€ 90,85€ 296,51
Aanvullende beurs€ 371,42€ 395,40
Lening€ 197,93€ 197,93
Totaal€ 660,20€ 889,84
Hoef je nog geen lesgeld te betalen? Dan is het totaal lager: € 556,95 (thuiswonend) en € 786,59 (uitwonend). Krijg je geen of minder aanvullende beurs? Dan kunt u het ontbrekende bedrag extra lenen, bovenop de 'gewone' lening. Doe je mbo 3 of 4 en krijgt u geen prestatiebeurs meer? Dan kan je 3 jaar alleen nog lenen. Dit noemen we de 'leenfase'. De maximale lening is dan € 1.028,33 per maand (bron: duo).

Studentenreisproduct mbo: Het studentenreisproduct is voor mbo-studenten ook onderdeel van de studiefinanciering. Met het studentenreisproduct kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan is het studentenreisproduct gratis, anders moet je deze (gedeeltelijk) terugbetalen.

Studiefinanciering hbo en universiteit

Lening hbo en universiteit: Wanneer je geld nodig hebt om je studie te betalen dan kan je dit lenen bij DUO. Dit hoeft niet het maximale bedrag te zijn, hoeveel je wilt lenen bepaal je helemaal zelf. Uiteraard moet het geld dat je leent bij DUO na je studie worden terugbetaald, met rente.

Aanvullende beurs hbo en universiteit: Een aanvullende beurs is er voor studenten met ouders die weinig of zelfs niet kunnen meebetalen aan een studie. Hoeveel aanvullende beurs je kunt krijgen hangt af van het inkomen van je ouders. De aanvullende beurs is een prestatiebeurs en wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt wordt deze beurs omgezet in een gift. Het bedrag dat je hieronder kunt vinden is de maximale aanvullende beurs die je voor het hbo of de universiteit kunt krijgen.

Collegegeldkrediet hbo en universiteit: Naast de aanvullende beurs heb je misschien wel recht op een extra lening om je collegegeld te betalen, dit heet collegekrediet. Maandelijks kan je maximaal 1/12 van het collegegeld dat je moet betalen extra lenen bij DUO. Op hoeveel je recht hebt hangt dan ook af van hoeveel collegegeld je betaalt. Het collegekrediet moet na je studie worden terugbetaald, met rente.

Bedragen studiefinanciering hbo en universiteit
Januari t/m augustus 2023Bedrag
Lening€ 527,60
Aanvullende beurs€ 430,27
Collegegeldkrediet€ 184,08
Totaal€ 1.141,95
Krijg je geen of minder aanvullende beurs? Dan kan je het ontbrekende bedrag extra lenen, bovenop de 'gewone' lening. Als je instellingscollegegeld betaalt, kan je maximaal € 920,42 voor het collegegeld lenen. Je kan nooit meer collegegeldkrediet krijgen dan je aan collegegeld moet betalen. Studenten die voor het eerst beginnen met een bachelor of associate degree, krijgen de helft van het collegegeld vergoed. Voor studenten aan een lerarenopleiding geldt de vergoeding zelfs 2 jaar. Doe je een opleiding van 4 jaar of korter? Dan krijg je 7 jaar studiefinanciering. De laatste 3 jaar kan je alleen nog lenen, zonder aanvullende beurs. Dit noemen we de 'leenfase'. De maximale lening is dan hoger: € 1.028,33 per maand, plus het bedrag voor collegegeldkrediet (bron: duo).

Studentenreisproduct hbo en universiteit: Het studentenreisproduct is voor hbo- en universiteitsstudenten ook onderdeel van de studiefinanciering. Met het studentenreisproduct kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan is het studentenreisproduct gratis, anders moet je deze (gedeeltelijk) terugbetalen.

Vond je deze informatie nuttig? Deel hem op social media en spread the word!