Auto gekocht? Eerst een autoverzekering afsluiten!

Je rijbewijs binnen en ga je een auto kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het verplicht om je auto te verzekeren en kan het handig zijn om aangesloten te zijn bij een pechhulpservice. Autoverzekeringen zijn er tegenwoordig in verschillende soorten en maten. Als beginnende bestuurder is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Om je wat op weg te helpen vertellen we je hieronder waar je op moet letten bij het afsluiten van je eerste autoverzekering.

Waarom is een eerste autoverzekering duurder?

Wanneer je jouw eerste auto hebt gekocht en je zoektocht start naar een passende autoverzekering kom je er al snel achter dat deze voor een beginnende bestuurder duurder is dan de autoverzekering van je ouders. Dit komt omdat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd en dus geen korting kunt krijgen op je autoverzekering. Autoverzekeraars willen namelijk graag dat je jezelf eerst bewijst in het verkeer, jongeren rijden gemiddeld nou eenmaal meer schade dan ervaren bestuurders. Schadevrije jaren zijn dan ook een soort korting die je nog moet verdienen op de premie van je autoverzekering.

Het allerbelangrijkste is misschien wel dat je jouw eerste autoverzekering afsluit op je eigen naam en niet die van je ouders. Veel beginnende bestuurders zijn geneigd hiervoor te kiezen, omdat ze zo de schadevrije jaren van hun ouders kunnen gebruiken en zo profiteren van een korting. Toch kun je er beter niet voor kiezen. Dit omdat het problemen kan opleveren wanneer je schade moet gaan declareren. De auto is namelijk geen eigendom van je ouders, maar van jou, en jij bent tevens de hoofdbestuurder van de auto. Voorkom dus problemen met je autoverzekeraar en sluit altijd je autoverzekering af op je eigen naam. Bijkomend voordeel is dat je ook direct begint met het opsparen van schadevrije jaren op je eigen naam.

Gelukkig zijn er autoverzekeraars die zich richten op jongeren, zoals Centraal Beheer autoverzekering, die een mooie no-claimkorting aanbieden. Zo heb je als een beginnend bestuurder toch de mogelijkheid om korting te krijgen op je eerste autoverzekering.

Kies voor de juiste dekking

Afhankelijk van de waarde en leeftijd van je eerste auto is er altijd een geschikte dekking. Over het algemeen zijn er drie verschillende dekkingen waaruit je kunt kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering. Dit zijn de WA verzekering (dit is tevens het minimale verplichte onderdeel dat je moet afsluiten), de WA beperkt casco en de WA volledig casco. De WA verzekering is het goedkoopste, maar heeft ook de kleinste dekking en de WA volledig casco is de meest dure en complete van de drie opties. Hieronder vind je een richtlijn die je kunt aanhouden bij de keuze van je juiste dekking voor je autoverzekering:

  • WA verzekering, vergoedt alleen de door jou veroorzaakte schade aan bezittingen van anderen, maar vergoedt geen eigen schade. Ideaal voor auto’s ouder dan 10 jaar.
  • WA beperkt casco (ook bekend als WA Plus), hiermee verzeker je niet alleen schade aan bezittingen van anderen, maar je bent ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto door o.a. brand, storm, diefstal en ruitschade. Ideaal voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud.
  • WA volledig casco (ook bekend als All Risk), vergoedt alle eerder genoemde schade, schade door aanrijding en vandalisme en ook schade door eigen schuld. Ideaal voor auto’s tot 8 jaar oud.

Naast het afsluiten van een goed passende autoverzekering is het ook belangrijk om de kans op schade zo klein mogelijk te houden. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, maar volgens verschillende onderzoeken hebben beginnende bestuurders hier toch moeite mee. Houd je dan ook altijd aan de spelregels van het verkeer!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!