Alles over het studentenreisproduct, onderdeel van studiefinanciering

Met het studentenreisproduct kun je in heel Nederland gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Wanneer je precies gratis kunt reizen en wanneer met korting hangt helemaal af van welk abonnement je hebt gekozen. Het studentenreisproduct is onderdeel van de studiefinanciering en deze kun je dus aanvragen als je voldoet aan alle voorwaarden die gelden voor het ontvangen voor studiefinanciering. Maar stel je volgt een hbo- of universitaire studie en je wilt geen geld lenen van DUO (en dus geen studievoorschot wilt) kan je dan toch het studentenreisproduct aanvragen en gratis (of met korting) reizen? Wij zochten het voor je uit!

Wat kost het studentenreisproduct en is het een lening?

Nog voordat je het studentenreisproduct aanvraagt bij DUO (met of zonder studievoorschot of aanvullende beurs) is het handig om te weten dat het studentenreisproduct een lening betreft. In 2017 leen je per maand 89,07 euro voor je studentenreisproduct bij DUO. Deze lening is een zo geheten prestatiebeurs, dit betekent dat je binnen 10 jaar je diploma moet halen om het geleende bedrag om te zetten in een gift. Voor zowel mbo-, hbo- als universitaire studenten is het dus mogelijk om echt gratis (of met korting) te reizen met het openbaar vervoer tijdens je studie. Wel even binnen 10 jaar je diploma halen.

Tijdens het aanvragen van studiefinanciering kun je er voor kiezen om geen geld te lenen bij het DUO en toch gebruik te maken van het studentenreisproduct. Dit geef je eenvoudig aan tijdens het aanvragen van studiefinanciering, waar het studentenreisproduct een onderdeel van is.

Dit moet je nog meer weten over het studentenreisproduct
  • Het is mogelijk om een lening aan te vragen van 0 euro en toch gebruik te maken van het studentenreisproduct.
  • Heb je het verkeerde abonnement gekozen? Dan kun je dit gratis wisselen via Mijn DUO.
  • Haal binnen 10 jaar je diploma, dan pas is je studentenreisproduct een gift.
  • Vraag ruim van tevoren je studiefinanciering aan, bij voorkeur 3 maanden van tevoren.
  • Geen recht meer op studiefinanciering? Dan ook niet meer op het studentenreisproduct, zet deze direct stop! Dit gebeurt namelijk nog altijd niet automatisch.
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!