18 en studeren: Nieuwe vrienden maken in een vreemde stad

Je bent 18, komt net van de middelbare school en begint aan een nieuw hoofdstuk in je leven: studeren. Hartstikke spannend natuurlijk! Je laat je vertrouwde omgeving achter en ruilt deze in voor een nieuwe stad met een hoop vreemde mensen. Nieuwe mensen leren kennen kan voor sommigen eng zijn. Geloof me, je bent echt niet de enige met zenuwen! Wij geven je hieronder alvast een paar tips om nieuwe vrienden te maken in een vreemde stad. Want, waar vind je die nou eigenlijk?

1. Zoek een bijbaan

Tip nummer één: ga op zoek naar een bijbaan. Bijna alle studenten werken een aantal uur naast hun studie om een zakcentje te verdienen. Je zult een hoop collega’s treffen die zich in dezelfde situatie bevinden als jij. De ideale kans om nieuwe contacten te leggen dus! Neem is een kijkje op de grootste studenten vacaturebank van Nederland. Bijbanen zijn er in alle sectoren, grote kans dat er iets passends tussen zit voor jou! Vind je het lastig om een baan te vinden of heb je hier liever hulp bij? Schrijf je dan in bij een studenten uitzendbureau. Zij zullen je helpen met het vinden van de perfecte bijbaan.

2. Vind huisgenootjes

Als jij ver weg gaat studeren, is de kans groot dat je op kamers gaat. Onze tip: hospiteer bij studentenhuizen! Dit is niet alleen super gezellig, maar ook nog eens een kans om nieuwe vrienden voor het leven te maken. Het juiste huis vinden kan een lastige taak zijn. Je zult een hoop moeten hospiteren, maar hierna zul je wel een huis vinden die bij jou past. Samenwonen schept een band. Grote kans dat jouw nieuwe huisgenoten jou mee op sleeptouw nemen om de stad te leren kennen. Op dit moment valt er weinig te beleven buiten huis. Dit betekent een hoop film en spelletjesavonden met je nieuwe huisgenoten!

3. De introweek

Bijna alle hogescholen, universiteiten of opleidingen hebben een introductieweek. Normaal ga je tijdens deze week samen met je toekomstige studiegenoten een aantal dagen vullen met leuke activiteiten en een hoop feesten. Helaas maakt corona dat op dit moment lastig. Toch is het belangrijk dat jij je alsnog inschrijft voor de introductieweek. Veel scholen zorgen voor een online programma of activiteiten in kleine groepen. Het zal anders zijn dan normaal, maar wedden dat jij hier een hoop nieuwe contacten aan overhoudt?

4. Sluit je aan bij een vereniging

Er bestaan een hoop studenten- en studieverenigingen in Nederland. Het voordeel van zo’n vereniging is dat je er in een korte tijd een heleboel nieuwe mensen zult leren kennen. Studentenverenigingen organiseren een ontgroening, veel feesten en activiteiten en zelfs groepsreizen. Het kan natuurlijk dat zo’n ontgroening niks voor jou is. In dat geval zijn er ook studie- of sportverenigingen. Minder verplichtingen, evenveel lol! Een extra voordeel is dat je hier snel mensen zult ontmoeten met dezelfde interesses als jij. De vereniging is namelijk gebaseerd op jouw studie, of de sport die jij beoefent.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!