Checklist

Wat je nou allemaal precies moet regelen als je 18 jaar oud wordt lees je natuurlijk op 18ennu.nl, maar om het je nog makkelijker te maken hebben wij speciaal voor jou een checklist gemaakt. Alleen zo weet je zeker dat je helemaal niks kunt vergeten.

Administratie opbouwen

Administratie opbouwen

Het allerbelangrijkste om mee te beginnen is de basis leggen van een duidelijke en overzichtelijke administratie. Doe dit echt want mocht de belastingdienst ineens vragen naar jouw jaaropgave of je verzekeringspolis dan kan je deze er zo bijpakken en tonen. Bewaar alle belangrijke papieren dus overzichtelijk in een map onder verschillende tabbladen, een echte aanrader. Lees hier wat je moet bewaren!

Zorgverzekering regelen

Zorgverzekering regelen

Als je 18 jaar of ouder bent is een zorgverzekering verplicht, afsluiten dus. Ben je niet verzekerd dan krijg je simpelweg een boete. Veel verzekeraars hebben speciaal voor jongeren pakketten samengesteld, zodat je alleen betaalt voor de zorg die je nodig hebt. Ga voor studentenkorting op je zorgverzekering, vergelijk de goedkoopste studenten zorgverzekeringen.

Check hier een compleet overzicht van alle zorgverzekeringen voor 2015!

DigiD aanvragen

DigiD aanvragen

Voor het ondertekenen van al je digitale aanvragen zoals je studiefinanciering en toeslagen heb je een DigiD nodig. Zonder een DigiD kom je dus nergens, vraag hem daarom op tijd aan. Hoe dit moet lees je op de website van het DigiD, gewoon op DigiD.nl.

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag aanvragen

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering te hebben, dit kost een hoop geld. Speciaal voor de mensen met een lager inkomen (jongeren en studenten dus) is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming op de kosten van je zorgverzekering. Hoe je zorgtoeslag moet aanvragen lees je hier.

Studiefinanciering en OV-chipkaart regelen

Studiefinanciering en OV-chipkaart regelen

Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud en volg je een voltijdopleiding (BOL), dan heb je in de meeste gevallen recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en eventuele aanvullende beurs of lening. Waar je precies recht op hebt, hoe het werkt en waar je het kunt aanvragen lees je op onze pagina over de Studiefinanciering.

Aanmelden bij kamersites

Aanmelden bij kamersites

Nee, hiervoor hoef je niet van plan te zijn om snel het ouderlijk huis uit te gaan. Vaak duurt het namelijk een lange tijd voordat je in aanmerking komt voor een kamer of huurwoning. Het is dus een aanrader om je in te schrijven vanaf de dag dat je 18 jaar oud bent. Dit doen verhoogt je kansen later op een leuke studentenkamer of huurhuis.

Geld verdienen, zoek een bijbaan

Geld verdienen, zoek een bijbaan

Vanaf het moment dat je 18 jaar oud bent moet je toch echt alles zelf gaan betalen. Dit betekent dat je inkomsten moet gaan creëren, bijvoorbeeld door een bijbaantje te nemen. Alles over het krijgen van een bijbaantje en leuke tips lees je natuurlijk op onze bijbaan pagina.

Begin met sparen, open een online spaarrekening

Begin met sparen, open een online spaarrekening

Nu je inkomsten hebt en dingen moet gaan betalen heb je een betaalrekening nodig, vaak hebben je ouders deze al voor je geopend. Sparen is belangrijk en kun je doen in een spaarvarken of gratis, veilig en online op een internetspaarrekening. Alles over een internetspaarrekening lees je op de pagina Sparen.

Uitvaartverzekering regelen

Uitvaartverzekering regelen

Je zult het vast niet geloven maar dood gaan is een dure grap, een uitvaart in Nederland kost namelijk al gauw €7.500,-. Een hoop geld en het is slim om je hiervoor goed te verzekeren. Vanaf het moment dat je 18 jaar oud bent hoort een uitvaartverzekering er nou eenmaal bij, deze moet je zelf regelen.

Goedkoper mobiel internet

Goedkoper mobiel internet

Een mobiele telefoon is belangrijk, want zonder ben je natuurlijk helemaal nergens. Maar je bent al veel geld kwijt aan o.a. je zorgverzekering, check daarom hier de goedkoopste prepaid en mobiele abonnementen.

Zo, na het afgaan van onze checklist heb je een hoop tijd en geld bespaard. Bovendien kun je met een opgeruimd gevoel de dingen gaan doen die je echt belangrijk vindt. Later nog even de checklist nalezen? Print hem dan hier!