Studiekeuzeworries? De do’s en don’ts!

Het is bijna zover. Het einde van je middelbare schoolopleiding is in zicht en dat is goed nieuws! Maar hoe meer dat diploma in zicht komt, hoe vaker je van familie en vrienden de vraag voorgeworpen krijgt welke opleiding je na het behalen van je diploma gaat doen. Grote kans dat er dan een stilte valt of er een twijfelachtig antwoord volgt. Gek is dat niet, want het is voor studiekiezers nog nooit zo moeilijk geweest om tot een goede keuze te komen. Door de invoering van het leenstelsel vanaf aankomend schooljaar kan een verkeerde studiekeuze je duur komen te staan. En de vervroegde inschrijfdatum van 1 mei helpt daar ook niet echt bij. Stress? Dilemma? Worries? Laat je niet gek maken, stel de keuze vooral niet uit en maak er het liefst vandaag nog werk van. Bright Future stelt je graag op de hoogte van de do’s en don’ts bij studiekeuzeworries.

Het kiezen van de juiste opleiding is misschien wel de moeilijkste keuze waar je ooit voor gestaan hebt. Het is ook niet zomaar wat om op jonge leeftijd al te bedenken wat je over 4, 5 of misschien wel 10 jaar wil doen. Er is zoveel om uit te kiezen of misschien vind je juist van niet en heb je het gevoel dat je bij lange na niet weet wat er in de wereld speelt. Hoe kun je dan in vredesnaam een keuze maken? En dan heb je misschien ook nog de strijd met jezelf. Wie ben ik eigenlijk? Wat kan ik nou echt goed? Waar word ik nou echt gelukkig van? Het zijn niet de makkelijkste vragen, maar voor het maken van een studiekeuze is het handig als je op deze vragen een antwoord hebt. Kom je er zelf niet uit, vraag dan aan je vrienden en familie hoe zij over jou denken. Nadat je jezelf binnenste buiten hebt gekeerd, zal je dat ook moeten doen met de opleidingen waarvan je denk dat ze het beste bij je passen. In de glossyfolders van onderwijsinstellingen worden opleidingen vaak veel rooskleuriger in beeld gebracht dan dat ze daadwerkelijk zijn. Laat je daar dus niet door leiden en kijk verder dan je neus lang is, want verkeerde studiekeuzes worden meestal veroorzaakt doordat leerlingen onvoldoende informatie hebben ingewonnen over de studie.

Hieronder alle do’s op een rij:

 1. Start vandaag nog met werk maken van je studiekeuze
 2. Leg jezelf onder de loep en schakel hierbij hulptroepen (familie/vrienden) in
 3. Ga op zoek naar de opleidingen die het beste matchen met je karakter
 4. Check of de beroepen die je na afronding van de opleiding kunt uitoefenen je aanspreken
 5. Laat je zo objectief mogelijk informeren over opleidingen
 6. Bezoek open dagen van verschillende onderwijsinstellingen om je blik te verbreden
 7. Verdiep je in de kansen op werk na afronden van de opleidingen die je aanspreken
 8. Laat je niet teveel (negatief) beïnvloeden door je vrienden. De studiekeuze draait om jou.
 9. Verzamel informatie over de opleiding die niet door de onderwijsinstellingen zelf wordt aangeboden

En laat deze don’ts alsjeblieft uit je hoofd:

 1. Kiezen op basis van enkel de studie… Is het beroepsperspectief ook leuk?
 2. Kiezen zonder na te gaan welke kansen op de arbeidsmarkt de studie oplevert
 3. Een studie kiezen, waarmee je later nog ‘van alles ‘kan. Vaak kun je daar niets mee
 4. Je enkel laten informeren door de onderwijsinstelling, deze heeft er belang bij dat je voor een studie bij hun kiest
 5. Kiezen voor een studie, omdat deze makkelijk lijkt of omdat je vrienden deze ook gaan doen

De studiekeuze is een zeer bepalende keuze voor de rest van je leven. Hoe ingewikkeld en vermoeiend deze ook kan zijn, onderschat de invloed van de keuze op je latere leeftijd niet. Neem daarom te tijd voor je keuze en informeer jezelf goed.

[author title=”Gastblog door Bright Future Studiekeuze” image=”https://www.18ennu.nl/wp-content/uploads/Logo-bright-future1.png”]Bright Future Studiekeuze is gespecialiseerd in de begeleiding van jongeren bij het maken van hun studiekeuze met als doel advies te geven dat past bij de persoon en tegelijk kansrijk is met betrekking tot de arbeidsmarkt. Bezoek de website van Bright Future Studiekeuze[/author]
Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!