Je eerste autoverzekering, waar moet je op letten?

Eindelijk, geslaagd voor je rijbewijs! Zeg maar dag tegen de rijinstructeur die op je vingers kijkt, blokken voor lastige theorievragen en peperdure rijlessen. Niet meer vroeg opstaan of na een lange schooldag in een zweterige lesauto kruipen voor weer een uurtje invoegen en achteruit inparkeren, maar de wijde wereld aan je voeten. Jij hebt nu je rijbewijs en dat betekent vrijheid! Gordel om, zonnebril op, muziek aan. Cruisen maar!

Met je rijbewijs op zak begint het volgende avontuur. Het kopen van je eerste auto. Want de auto van je ouders lenen is leuk natuurlijk, totdat zij zelf op pad moeten. Hoe komen jij en je crew nu op dat superbelangrijke feestje? Al snel merk je hoe belangrijk het is om onafhankelijk te zijn. Op zoek naar je eigen vierwieler dus. Spoiler alert! Als student is het al moeilijk genoeg om rond te komen van je stufi en bijbaantje, blijkt autorijden ook nog eens hartstikke duur te zijn. Het kopen van je auto, benzine, wegenbelasting, onderhoud… Houdt het nou nooit op? En dan hebben we het nog niets eens over de autoverzekering gehad. Totdat je die hebt afgesloten, blijft jouw auto namelijk gewoon in de garage staan.

Verplicht verzekerd

Vanaf het moment dat je auto op jouw naam staat, moet je voordat je ook maar een meter rijdt verzekerd zijn. In Nederland ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee ben je gedekt voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Deze verzekering is de minst uitgebreide, maar ook de goedkoopste. En dat is wel zo prettig. Het geld dat je bespaart kun je prima gebruiken om je tank vol te gooien. Op papier een uitstekend plan, totdat je dat ene paaltje over het hoofd ziet. Schade aan je eigen auto is namelijk níet gedekt. Wil je jouw trots op vier wielen ook verzekeren? Dan heb je keuze uit duurdere verzekeringen als WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco (allrisk). Heb je schade en is het je eigen schuld? No worries, dat is gewoon gedekt.

Eerst bewijzen, dan besparen

Bij het berekenen van de premie van je autoverzekering is het even slikken. Je merkt direct dat je ouders een stuk minder betalen. Dat verschil komt vooral doordat je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd als kersverse coureur. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de premiekorting is die je ontvangt. En tsja, je ouders zijn al een poosje aan het ‘sparen’. Tot je 24ste zien verzekeraars je daarnaast, hoe keurig jij je ook gedraagt in het verkeer, als een ‘risico’. Beginnend bestuurders raken vaker betrokken bij schade, dan ervaren weggebruikers. Dat betekent dat je de eerste jaren een premietoeslag voor je kiezen krijgt. Ook merk je meteen het verschil in prijs tussen het type auto dat je bezit; voor een sportauto rekent de verzekeraar een hogere premie dan voor die ‘saaie’ tweedehands bak. Maar goed, je hebt je rijbewijs! Even door de zure appel heen bijten dus!

Autoverzekering op je ouders naam? Niet doen!

Een manier om de kosten van je autoverzekering flink te verlagen, is door je ouders te strikken. Zo kan je vader of moeder jouw auto op zijn of haar naam verzekeren. Maar als bij schade blijkt dat jij de hoofdbestuurder van de auto bent, levert dit veel problemen op met je verzekeraar. Naast de claim die je kunt verwachten, bouw je bovendien geen schadevrije jaren op. Dubbel pech dus. Ons advies: vind de autoverzekering die bij je past, handjes op tien-voor-twee, houd je aan de verkeersregels en voorkom schade. Laat die schadevrije jaren maar komen!