Checklist studeren in het buitenland!

Wil je studeren of stage lopen in het buitenland? Dan moet je een aantal dingen regelen, zodat je op het laatste moment niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 1. Afstemmen met je hogeschool of universiteit Heb je een keuze gemaakt en weet je voor jezelf waar je wilt studeren en/of stage lopen? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te bespreken met je decaan/studiebegeleider. Zij kunnen je namelijk o.a. laten weten of het wel genoeg aansluit bij je opleiding om het te mogen gaan doen.

Stap 2. Studiepunten en diplomawaardering Om er helemaal zeker van te zijn dat je behaalde studiepunten in het buitenland ook in Nederland erkend worden moet je goede afspraken maken met je eigen hogeschool of universiteit. In deze meeste gevallen zitten hier namelijk een aantal voorwaarden aan vast, zet deze zwart op wit zodat verwarring later voorkomen kan worden.

Stap 3. Studiefinanciering regelen Ben je nog thuiswonend en ga je tijdelijk naar het buitenland? Zet dan je beurs voor thuiswonenden om in een beurs voor uitwonenden. Dit doe je via de website van DUO, nadat je bent ingelogd met je DigiD. Als je al op jezelf woont, dan moet je een adreswijziging doorgeven. Voor het meenemen van je studiefinanciering naar het buitenland gelden een aantal voorwaarden, namelijk:

  • Je blijft als voltijdstudent (BOL) ingeschreven bij een Nederlandse school
  • Je studie en/of stage in het buitenland is onderdeel van je studie in Nederland

Je studentenreisproduct (OV-chipkaart) is helaas niet geldig in het buitenland. Wel kun je een OV-vergoeding aanvragen bij DUO, dit in plaats van je studentenreisproduct in Nederland. De OV-vergoeding kan je aanvragen op de website van DUO. Vanaf het moment dat je deze vergoeding ontvangt is je OV-chipkaart niet geldig in Nederland.

Stap 4. Visum en werkvergunning Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort dan hoef je geen visum of werkvergunning te hebben om je studie en/of stage te lopen in een ander EU-land. Voor landen buiten de EU moet je vaak een visum en/of werkvergunning hebben. Het duurt soms even voordat je daadwerkelijk een visum of werkvergunning krijgt, vraag deze dus ruim op tijd aan. Het aanvragen van een visum en/of werkvergunning doe je simpel en snel op de website van de visumdienst CIBT.

Let op: bij het aanvragen van een visum voor sommige landen moet je in het bezit zijn van een retourticket.

Stap 5. Huisvesting in het buitenland Wanneer je gaat studeren en/of stage lopen in het buitenland heb je ook een kamer/woning nodig waar je s’avonds en wanneer je vrij bent kunt zijn. Zorg dat je zeker 3 maanden van tevoren je kamer of woning geregeld hebt. Het zoeken naar een kamer kun je doen via de volgende websites, namelijk:

Kamersites en woningplatforms
HuurzoneSchrijf je in
Direct WonenSchrijf je in
KamernetSchrijf je in

Stap 6. Verzekeren in het buitenland Het basisgedeelte van je zorgverzekering heeft in principe een werelddekking. Wel zijn er een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld als je werkt in het buitenland of een betaalde stage loopt. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar. Naast je zorgverzekering zijn er nog een aantal verzekeringen die je moet hebben en/of wijzigen. Waaronder je inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Stap 7. Regel je reis! Zo nu ben je dan eindelijk klaar om je reis te gaan regelen. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper de reis, doe dit dus zo snel mogelijk. Bij het aanvragen van een visum voor sommige landen moet je in het bezit zijn van een retourticket. Wil je niks vergeten op reis maak dan van tevoren een lijstje van dingen die je moet meenemen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een creditcard.

Veel studieplezier in het buitenland!

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!