Bijverdiengrens mbo’ers 2022

Ieder jaar verandert er weer een hele hoop, zo ook de bijverdiengrens voor mbo’ers. Door de coronacrisis was er in de jaren 2020 en 2021 geen bijverdiengrens. Studenten mochten toen onbeperkt bijverdienen naast hun studiefinanciering. In 2022 is de grens voor bijverdienen weer terug van weggeweest. Hieronder lees je hoe de bijverdiengrens precies werkt en hoeveel je mag bijverdienen als mbo-student in 2022.

Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn studiefinanciering?

De bijverdiengrens van DUO staat voor heel 2022 op 15.828,77 euro. In 2020 en 2021 was er geen grens voor bijverdienen. Dit kwam door de coronacrisis. Met als reden dat studenten hierdoor extra gemotiveerd werden om bijvoorbeeld te gaan werken bij de GGD om test- en prikafspraken te maken. De bijverdiengrens geldt alleen voor mbo-studenten, omdat zij een basisbeurs ontvangen die omgezet kan worden in een gift. Verdien je meer dan de gestelde grens dan vindt de overheid dat je mee kunt betalen aan je eigen studie.

Ontvang je studiefinanciering waar je geen recht op hebt omdat je teveel bijverdient? Dan moet je de teveel ontvangen studiefinanciering terugbetalen aan DUO. Naast dat je moet doorgeven wanneer je meer gaat verdienen moet je ook andere belangrijke levensgebeurtenissen doorgeven aan DUO. Denk hierbij aan een verhuizing of wanneer je stopt met je studie. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de studiefinanciering die je ontvangt.

Studiefinanciering stopzetten

Verdien je meer dan de gestelde grens? Geef dit dan de maand voordat je teveel gaat verdienen door aan DUO. Hoe je studiefinanciering en het studentenreisproduct kunt stopzetten lees je in ons artikel: let op, zet je studiefinanciering stop! Controleer altijd na ongeveer een week of het stopzetten van je studiefinanciering goed is verwerkt. Dit doe je door in te loggen op de website van DUO. Klopt er iets niet? Neem dan contact op met DUO.

Studiefinanciering bijverdiengrens hbo en universiteit

Hbo-studenten en studenten van de universiteit vallen niet onder de regels van de bijverdiengrens. Dit komt doordat zij het geld voor hun studie moeten lenen bij DUO. De verwachting is wel dat de bijverdiengrens ook voor hbo- en universiteitsstudenten terugkomt wanneer het leenstelsel stopt. Je leest hier alles over de afschaffing van het leenstelsel en compensatie voor studenten.

Vond je dit een interessant artikel? Deel hem op social media en spread the word!